Cele kuha

Cele kuha

Sestavine ljubezni

 

Na vprašanje, katero hrano povezujemo z valentinovim, večina ljudi takoj pomisli na čokolado. Vendar pa je poleg tistih sladkih dobrot še nekaj živil, ki se tradicionalno uporabljajo za praznovanje Valentinovega.

Zelišča - bazilika, sivka in rožmarin so tri zelišča, ki so najbolj povezana z valentinovim. Bazilika je tradicionalni simbol plodnosti, ženske so jo pogosto nosile kot znak svoje samske narave. Vonj sivke ni le sproščujoč, naj bi bil tudi afrodiziak. Rožmarin je že dolgo simbol ljubezni, saj so ga v srednjem veku pogosto uporabljali v poročnih šopkih.

Vino - Topli občutki, ki jih človek dobi ob pitju kozarca vina, že dolgo primerjajo z evforijo ljubezni..

Med - Čebele so tradicionalni simbol ljubezni , in sicer zaradi sladkosti medu in grenkobe pika. Ni čudno, da se med uporablja tudi za praznovanje valentinovega.

Jagode - Zaradi očitne barve in oblike srca so jagode popolno sadje za praznovanje ljubezni. Jagode so tudi simbol Venere, rimske boginje ljubezni.

Čokolada - ne bomo izpustili najbolj priljubljene Valentinove kulinarične sestavine, čeprav je ena najnovejših dodatkov na prazničnem jedilniku. Čokolade so postale običajno darilo v viktorijanski dobi. Viktorijanci so izvajali romantično različico srednjeveškega viteštva in dvorne ljubezni. Richard Cadbury , ki je delal sredi 19. stoletja, ni razvil le recepta za bolj kremasto čokolado, temveč je tudi sanjal o posebnih škatlah v obliki srca, ki so zdaj povezane z Valentinovim.

 

<3 <3 <3

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.