Izlet v znanost

Izlet v znanost

Človeško telo

Človeško telo je res izjemno. Sestavljajo ga številni sistemi, ki s svojim usklajenim delovanjem omogočajo življenje, gibanje, rast in še veliko več. Vsak izmed nas je edinstven, za vsako tvojo značilnost (barva oči, barva kože, barva las, velikost …) obstaja gen ali skupina genov, ki to določa in je bila prek tvojih staršev prenesena nate. Razstava je namenjena vsem, ki jih zanima zgradba in delovanje lastnega telesa, gibanje ter ohranjanje zdravja. S sodobnimi in interaktivnimi eksponati ter tehnologijami bo spoznavanje svojega telesa v Tehnoparku prav posebno doživetje.

Ekologija in energija

Si kdaj opazoval/- a kako deluje elektrika? Sam/-a se boš lahko preizkusil/-a v izdelovanju električnih vezij. Lahko boš tudi preizkusil/-a kako se lasje zaradi elektrostatične napetosti 10.000 voltov postavijo pokonci. Poleg vseh zabavnih učinkov, ki jih boš spoznal/-a, se boš seznanil/-a tudi, kako pomembno je, da skrbimo za okolje in obnovljive vire

Fizika, matematika in astronomija

Fizika in matematika sta lahko nadvse igrivi, če jih tako dojemaš, samo dovolj radoveden moraš biti, da prepoznaš njuno najlepšo plat. Resnični potencial učenja na realnih praktičnih primerih je boljše razumevanje h kateremu pa prištevamo tudi zabavo. In če se še vedno ne najdeš zanimanja za fiziko in matematiko, potem boš to vse spoznal/-a pri astronomiji.

Iluzije

Verjameš temu kar vidiš? Je to resničnost ali iluzija?

 

Prihodnost

Preveril/-a boš lahko svoje spretnosti 21. stoletja, to so spretnosti, ki so v veliki meri prepoznane kot pomembne za uspeh v današnjih in prihodnjih karierah in na delovnih mestih. Te spretnosti vključujejo IKT, komunikacijo, reševanje problemov, kreativno razmišljanje, sodelovanje in virtualno resničnost. Kar zaznavaš (podobe, zvoki …), narejeno in oblikovano z računalnikom, se odziva (preko vmesnikov) na tvoje gibanje. Vse to ustvarja občutek, da si v nekem drugem svetu, ločenem od tega, v katerem se dejansko (fizično) nahajaš. Se upaš prepustiti?

Naravoslovje

Si kdaj pomislil/-a kako nastanejo valovi ali celo cunami? Kako je možno, da se uležeš na posteljo z žeblji?

Eksponati na temo naravoslovja bodo na interaktiven način prikazali naše vsakdanje pojave.

 

Izzivi

Tit Varij Klemens je bil najbolj znan prebivalec antične Celeie, ki je imel uspešno vojaško kariero poveljnika. Na višku njegove kariere je opravljal funkcijo vladarskega tajnika rimskega cesarja Marka Avrelija in to v samem središču dogajanja, tam, kamor vodijo vse poti, v Rimu! Premagovati razdalje in graditi mesta je bil v njegovem času velik izziv. Še ti se preizkusi v izzivih kot Tit!

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.