Cele kuha

Cele-kuha-delavnica-razpored/wasa-crispbread-0P-cY9tUNnY-unsplash

Medeni Sofijin kolač s suhim sadjem

S tem čudovitim sočnim in energije polnim kolačem naj bi gospodična Sofija Hess vnela ogenj v Alfredu Nobelu. Alfred Nobel je zapravljivo Sofijo več let finančno podpiral in jo obiskoval v Celju, kjer je na pročelju hiše, kamor je zahajal, spominsko obeležje.

Sestavine

1 lonček jogurta, najbolje grškega - 200 g. Ta lonček je merica za pripravo drugih sestavin.
½ jogurtovega lončka rjavega nerafiniranega sladkorja
300 g mešanega suhega sadja: brusnice, rozine, fige, datlji, marelice, slive
100 g mletih mandljev ali lešnikov ali orehov
3 jajca
2 žlici medu
½ merice stopljenega masla
sok sveže stisnjene mandarine – 1 dl
vanilin sladkor
2 merici pirine moke (lahko tudi pšenične)
1 žlička sode bikarbone ali 1 pecilni prašek
1-2 žlici ruma


Priprava:

1. Suho sadje namočimo v rum, da se zmehča. Če je sadje mehko, namakanje ni potrebno.
2. Sadje narežemo na drobne koščke. Rozin in brusnic ne režemo.
3. Model za šarkelj dobro premažemo z maslom.
4. Pečico vključimo in naravnamo na 180 stopinj Celzija klasične peke.
5. Beljake in rumenjake ločimo v dve posodi. Beljakom dodamo ščepec soli in stepemo v trd sneg. Po žlicah dodamo polovico sladkorja.
6. Preostalo polovico sladkorja in vanilin sladkor stepemo z rumenjaki, da se svetlo obarvajo, sladkor pa stopi, nato dodamo še med.
7. V rumenjake vmešamo jogurt, stopljeno maslo in žlico ruma, da dobimo gladko maso
Moko s pecilnim ali sodo bikarbono presejemo in previdno z lopatko vmešamo v rumenjakovo maso.
8. Ko je masa gladka, dodamo v 3 korakih beljake - rahlo vmešamo (obračamo).
9. Pripravljeno maso enakomerno vlijemo v pekač.

10. Pečemo približno 40 min na 180 stopinj Celzija.
11. Ko je kolač pečen, ga pustimo v modelu, da se malo ohladi, potem ga zvrnemo na prt in pustimo, da se čisto ohladi. Razrežemo in pojemo.


Po nekaj minutah vas bo preplavila čudovita energija. Preverite.

Recept priredila in kolač pripravila: Petra Zlatoper, Petra Catering s.p.

Dolgoletna gostinka in hotelirka Petra Zlatoper rada kuha jedi »skozi čas«. Od rimskih jedi do srednjeveških, ki navdušujejo tako zgodovinarje kot gurmane.

 

https://www.petracatering.si/

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Tehno park Celje, javni zavod za spodbujanje znanosti, tehnologije in inovativnosti