Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk - »Zajtrk z mlekom – super dan!«

Mleko in mlečni izdelki so v slovenski prehrani postali prava stalnica, ki tako otroke kot starejše z zajtrkom pospremi v dan. Pa si se kdaj spraševal, kako so se prehranjevali naši predniki?

Prevladujoče jedi na slovenskem v času srednjega in v začetku novega veka so bili močniki, različne vrste žitnega zdroba in kaše. Nasprotno z morda popularnim mišljenjem se je kruha v Sloveniji uživalo bolj malo, ko pa, je bil ta rženi ali ovseni. Osnovno živilo slovenskega jedilnika je bil običajen sir, ki pa so ga radi uporabljali tudi za zabelo. V prehrani najmanj uporabljeno in zaužito je bilo poleg sočivja (fižol, grah, ...) in zelenjave, mleko.

Zgodovina in odkritja kažejo, da so mleko in mlečne izdelke naši predniki uživali že pred 6.000 leti. Znanstveniki so namreč odkrili ostanke mlečnih beljakovin, imenovanih beta-laktoglobulin, v poapnelih zobnih oblogah prazgodovinskih kmetov iz Britanije (v obdobju od zgodnjega do srednjega neolitika).

Iz odkritij predvidevajo, da so zaradi laktozne intolerance predelovali mleko v različne mlečne izdelke, saj se s procesom fermentacije mleku zmanjša vsebnost laktoze. Laktozna intoleranca je bila v tistem času povsem običajen in normalen pojav, ki pravzaprav ostaja normativ še v modernem času in je motnja v prebavi oziroma razgradnji disaharidnega mlečnega sladkorja v mleku in mlečnih izdelkih. Mlečni sladkor (laktoza) je glavni disaharidni sladkor v mleku, ki je sestavljen iz dveh enostavnejših monosaharidnih sladkorjev glukoze in galaktoze.

Laktozna intoleranca je norma in ni bolezensko stanje. Le tretjina svetovnega prebivalca lahko v odraslem obdobju svojega življenja pije mleko. Encim za razgradnjo laktoze je najbolj izražen v času našega rojstva, ko je glavni vir prehrane materino mleko. Kasneje prične količina encima laktaza upadati (laktazna neobstojnost), kar privede do laktozne intolerance.

Pogosto in zmotno je prepričanje, da je laktozna intoleranca enako stanje, kot alergija na mleko oz. mlečne beljakovine. Pri slednji gre za odziv imunskega odziva, ki mlečne beljakovine prepozna kot škodljive snovi in proti njim tvori IgE protitelesa. Posledica je alergijska reakcija, ki se najpogosteje kaže s prizadetostjo kože ali s težavami, povezanimi s prebavili in dihali. Ljudje, ki so alergični na beljakovine mleka, ne smejo uživati mleka in mlečnih izdelkov, pri laktozni intoleranci pa količino zaužitih mlečnih izdelkov oz. laktoze prilagodimo individualno, glede na počutje in simptome posameznika. Osebe z laktozno intoleranco lahko vseeno uživajo določene mlečne izdelke kot je sir, kefir, skuta, jogurt ipd., z zmanjšano količino laktoze. Živilo lahko nosi oznako »brez laktoze«, če njena vsebnost ne presega 0,1 g laktoze na 100 g.

Okoli 10.000 let pr. n. št. se je pri ljudeh pojavila genetska mutacija – proizvodnja encima laktaze, ki je potreben za razgradnjo laktoze (na glukozo in galaktozo), se nadaljuje čez celo življenje. To imenujemo laktazna persistenca. Predvidevajo, da je bil prvotni nosilec mutacije moški, ki jo je s svojimi nasledniki z evolucijsko hitrostjo (v nekaj tisoč letih) razširil po Evraziji, Britaniji, Skandinaviji, Sredozemlju … Neodvisno od omenjene mutacije se je encim laktaza pojavil tudi med predniki v Afriki in na bližnjem vzhodu.

(Vir: Janez Bogataj in BBC)

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Tehno park Celje, javni zavod za spodbujanje znanosti, tehnologije in inovativnosti