Čokoladna babka
Čokoladna babka je pravo razvajanje za vaše brbončice! Z mehkim testom, prepojenim z okusom svežega kvasa, in bogatim nadevom iz temne čokolade, masla, sladkorja ter začimb, ta sladica prinaša praznično vzdušje na vašo mizo. Zavitek, poln čokoladnega užitka, je popolnoma preprost za pripravo, a obenem izjemno okusen, kar ga naredi za nepogrešljivo jed v prazničnem času. Uživajte v vsakem sočnem in aromatičnem grižljaju!
Chef Iztok Žilnik
Recept
SESTAVINE (za 15kom):
Testo:
Gladka moka 1300 g
Sol 40 g
Sladkor 180 g
Maslo 280 g
Jajca 3 kom
Kvas sveži 50 g
Mleko 100 ml
Nadev:
Temna čokolada 200 g
Maslo 200 g
Sladkor 200 g
Kakav v prahu 60 g
Cimet 2 g
POSTOPEK
- Najprej naredimo kvasec, tako da zmešamo 3 žlice mlačnega mleka, 1 žlico sladkorja, 1 žlico moke in ves kvas. Počakamo 20 min, da se kvas aktivira.
- V posodo kuhinjskega robota damo preostanek moke, sladkorja, sol, jajca, zmehčano maslo in kvasec. S kavljem na srednji hitrosti gnetemo dokler testo ne postane elastično in se ne prijema več sten posode(cca. 5 min)
- Posodo pokrijemo s prtičkom in pustimo, da vzhaja na dvojno velikost (cca. 45 min)
- Medtem pripravimo nadev. Nad vodno kopeljo raztopimo 2/3 čokolade, maslo in sladkor. Nato vmešamo še cimet in kakav v prahu.
- Delovno površino pomokamo in razvaljamo vzhajano testo v obliko pravokotnika. Premažemo z nadevom ter pri tem pustimo 1 cm prostora ob robu. Po nadevu posujemo prihranjeno sesekljano čokolado.
- Testo zvijemo v rolado kot za potico in jo z ostrim nožem prerežemo v dve dolgi polovici. Lahko oblikujemo eno dolgo pletenico ali več manjših.
- Pokrijemo s prtičkom in vzhajamo še enkrat (cca. 45 min).
- Pečemo na 180 stopinj Celzija 40 minut.
Stari Pisker
Raj za ljubitelje mesnih jedi z žara, kjer izstopajo zorjeni steaki, nabodala, burgerji, spare ribsi in hot dog-i. V glasovanju za najboljše slovenske restavracije, »The Slovenia Restaurant Awards 2020«, je Stari pisker osvojil nagrado Vox populi – glas ljudstva. Poznani so tudi po pregrešno dobrih sladicah!