Carjevičeva rezina z aronijo in lešniki

Carjevičeva rezina z aronijo in lešniki ustvarja okusno praznično veselje. Lešnikov biskvit s cimetom je kot mehka odeja, ki objame sočne jabolčne plasti, strjene v kremasto popolnost. S pridihom aronije in čokoladnega gela, ta sladica začini praznično vzdušje, medtem ko paljeno testo za okraske dodaja pravljični dotik k temu čarobnemu kulinaričnemu ustvarjanju.

 

Cecilija Božnik z dijaki

Recept

Lešnikov biskvit:

4 jajca - 200 g

100 g sladkorja

100 g moke

40 g fino mletih lešnikov

10 g vanilina

ščep cimeta

Jajca ločimo. Rumenjake penasto stepemo z 2/3 sladkorja, beljake pa v sneg s preostankom sladkorja, toliko, da je mazav. Snegu s kuhalnico primešamo penaste rumenjake in nato še presejano moko z lešniki. Pečemo pri srednji temperaturi 15 minut.

Nadev:

1000 g jabolk sorte carjevič

120 g sladkorja

3 dl sladke smetane

8 listov želatine

1 vanilin

limona

0,3 ml Calvadosa – jabolčno žganje

100 ml jabolčnega soka

Želatino namočimo v mrzli vodi. Nalistana jabolka stresemo v kozico. Dodamo sladkor, vanilin sladkor in 2 koščka limonine lupine. Pristavimo, pokrijemo in počasi dušimo do mehkega.
Zdušena jabolka odstavimo in odstranimo limonino lupino. Jabolka pretlačimo skozi redko cedilo.
Toplim pretlačenim jabolkom primešamo ožeto nabreklo želatino in nato mlačnim stepeno sladko smetano ter jabolčno žganje.
Biskvit sočimo z jabolčnim sokom v modelu in damo čez jabolčno kremo. Pokrijemo in za 2 uri damo v hladilnik, da se krema ohladi in strdi.

Pri serviranju uporabimo gel iz aronije, testene dekoracije, domačo granolo in posušeno rezino jabolke.

 

Gel iz aronije

250 g aronije

100 g sladkorja

100 ml sladke smetane

50 g bele čokolade

Aronijo dušimo s sladkorjem. Ko dobimo omako jo reduciramo in nato pretlačimo.

Čokolado prelijemo s prevreto sladko smetano, dodamo aronijo in zmešamo.

 

Testo za brizganje okraskov -paljeno testo

50 g vode

50 g mleka

45 g masla

55 g bele moke

100 g jajc

ščep sladkorja

ščep soli

 

V mleko z vodo in maslom, soljo in sladkorjem zakuhamo moko, mešamo, da se zgosti, naredi cmok, postane gladko in loči od posode. Med mešanjem mlačnemu postopoma dodajamo jajce. Brizgamo željene oblike in pečemo.

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje

Srednja poklicna in strokovna šola z bogato tradicijo izobražuje, vzgaja in ustvarja že od leta 1960. Dijaki programa gastronomski tehnik bogatijo svoje znanje in nabirajo izkušnje tudi izven šolskih klopi, kjer navdušujejo s svojimi cateringi.

 

https://www.ssgt.si/

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.