Praznični kolački

Ta recept je prava poslastica za brbončice in oči, saj združuje harmonijo bogatega okusa z zdravimi sestavinami, ki so visoko bogate z beljakovinami. Prav tako pa lahko uživate v teh prazničnih kolačklih brez občutka krivde.

Recept

60g pirine moke ali ista količina beljakovin v prahu, če želite narediti kolačke visoko beljakovinske

1 žlička pecilnega praška
90g mletih mandljev
90g arašidovega/mandljevega masla

350g nesladkane jabolčne čežane
50g čokoladnih kapljic najmanj 70% kakava

praznične začimbe: cimet, kardamom, sol, muškatni orešček, vanilja, klinčki

150g puste skute
2 žlici agavinega sirupa

liofilizirane maline

 

POSTOPEK

1 Pečico segrejemo na 180 stopinj C.

2 V posodi zmešamo vse suhe sestavine, nato dodamo še ostale (razen skute in agavinega sirupa) in jih dobro premešamo.

3 Maso enakomerno razporedimo po modelčkih za mafine in jih pečemo do zlato rumene barve - prbl. 10 min.

4 Za kremo zmešamo skuto in agavin sirup, nadevamo v dresirno vrečko in poljubno okrasimo, ko se mafini že ohladijo. Po želji dodamo še liofilizirane maline in drobljene lešnike.

MIA RADIŠEK

Mia Radišek, dijakinja Gimanzije Celje – Center, je slovenska mlada ustvarjalka novih kuharskih receptov za zdrave jedi. Je avtorica kuharske knjige Preprosto dobra hrana. Že od malega po mamini zaslugi vsak dan uživa zdrave obroke, ki so ji čez čas prirasli k srcu. Zdrava hrana ji pomeni skrb za telo, dobro počutje in ohranjanje povezanosti z naravo ter telesom.

Pri 14 letih je začela preučevati zdravo prehrano in iz sestavin ustvarjati nove kuharske recepte za zdrave jedi, kar je kmalu postala njena velika strast, ki jo jo želela deliti z drugimi, je zato ustanovila na spletnem družabnem omrežju Instagram profil @mia_kuha_zdravo, kjer redno objavlja nove preproste recepte.

Kot srednješolki ji je pomembno, da začnejo vrstniki drugače gledati na zdravo prehrano, da spoznajo, da zdrava hrana ne pomeni odrekanja našim najljubšim jedem, stroge diete in prehranjevanja le s sadjem ter z zelenjavo. Pomembno je, da vemo, kako izločiti nezdrave sestavine in jih zamenjati z bolj zdravimi ter hranljivimi, kar ob pravem izboru sestavin večinoma niti ne vpliva na okus.

Njeni recepti so zelo preprosti, zato boste po njih radi posegali vegani in tudi manj strogi vegetarijanci ter ostali ljubitelji okusne hrane. Primerni so za vse, ki se prvič srečujete z zdravo hrano in želite izboljšati svoj način življenja ali pa si prizadevate ohraniti zdrav način prehranjevanja ter ustrezen življenjski slog.

 

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.