Božična večerja za 4
Doživite pristno božično vzdušje s popolno večerjo za 4 osebe. Pričnite z božičnim jelenčkovim tartarjem, nadaljujte z aromatičnim pečenim račjim filejem in pirejem iz rdečega zelja, ter zaključite z domačim jabolčnim štrudlom.
Predjed: Božični jelenčkov tartar
Za pripravo predjedi jelenčkovega tartarja potrebujemo:
- 300g Jelenovega fileja
- Grobi poper
- Solni cvet
- Majoneza (če imamo čas lahko pripravimo tudi domačo majonezo)
- Brinove jagode
- Kumarice
- Šalotka
- Majaron
- Marmelada brusnice
- Olivno olje
- Konjak
Jelenčkov file na sekljamo na drobne kocke, prelijmo z olivnim oljem in po okusu začinimo z soljo, poprom. Ostale sestavine sesekljamo na drobno in umešamo skupaj z majonezo in po okusu dodamo konjak. Nato še majonezo s sestavinami zmešamo z sekljanim mesom, poizkusimo in po potrebi še dodano začinimo po izbiri. Ne pozabimo na malo konjaka.
GLAVNA JED: Pečen račji file, pire rdečega zelja
POTREBUJEMO:
- Potrebujemo 4 račje fileje cca 180g.
ZA PIRE:
- Rdeče zelje 0,3kg
- Krompir 0,3kg
- 1 dcl rdečega vina
- Žlica sladkorja
- Žlica soli
- 150g maslo
- Pomarančni sok 3dcl
- Cimet
- Klinčki
- Šalotka
PRIPRAVA:
Na ponvi stopimo maslo, dodamo sladkor in počakamo da se vse skupaj karamelizira, nato dodamo sekljano šalotko, sekljano zelje, rdeče vino, cimet in klinčki po okusu, pomarančni sok, malo po dušimo, dodamo krompir in vse skupaj kuhamo dokler se ne zmehča primerno za pripravo pireja. Poizkusimo, dodamo sol in po potrebi še ostale sestavine. Vse skupaj zmeljemo in nado skozi sito naredimo gladek pire.
Račji file popečemo na ponvi do željene stopnje pečenja mesa, dodamo kakšno mandarino oziroma citruse za boljši okus pri pečenju.
Vse skupaj serviramo na krožnik sokove, ki so se ustvarili pri pečenju račjega mesa pa uporabimo kot omako.
SLADICA: Domač jabolčni štrudl
ZA TESTO:
-1kg gladka bela moka
- 400g voda
- Žlica sladkorja
- Žlica soli
- 0,5l olja
Testo za mesimo, da je gladko in brez grudic. Postavimo v posodo in prelijemo z oljem, povijemo in pustimo počivati 1 uro.
ZA NADEV
- 0,5kg skuta
- 1dcl domače ruma
- 100g sladkorja
- Limonin sok 1dcl
- Mleti cimet
Vse sestavime umešamo v skutin nadev.
ZA JABOLČNI NADEV
- 2kg domača jabolka
- Sladkor 100g
- Cimet 30g
Jabolka olupimo, narežemo na tanke rezine in podušimo skupaj s sladkorjem in cimetom, da se popolnoma zmehčajo.
PRIPRAVA ŠTRUDLA:
Testo razvlečemo na čim tajnše, namažemo s skutinim nadevom, dodamo jabolčni nadev, malo posladkamo in dodamo cimet, nato vse skupaj zavijemo, damo v poljubni pekač katerega ne pozabimo namazati z maslom. Pečemo pri cca 170stopinj približno 1h. Če želimo štrudelj gratinirati po dodamo preliv ( 1l sladke smetane, 4 jajca, 25g sladkorja, skupaj umešamo in štrudelj prelijemo) Čas peke se malo podaljša.
Gostilna Francl
Gostilna z bogato tradicijo slovenske kuhinje in odličnih receptur nas navdihuje, svoj pečat pa jedem dajejo sodobne note njihovih kuharskih mojstrov.