USTVARJALNICA: IZDELAVA TRAJNOSTNE PTIČJE HIŠICE
Nedelja, 17. 11., 13.00–15.00
Nedelja, 24. 11., 13.00–15.00
Primerno za: otroke stare 6+ let
Cena: v sklopu ogleda Tehnoparka Celje. Rezervirajte si mesto preko elektronskega naslova infotehnopark@celje.si. Več informacij TUKAJ.
z odpadne embalaže bomo ustvarjali trajnostne ptičje hišice, ki jih bomo po želji pobarvali in okrasili, s čimer bomo spodbujali svojo ustvarjalnost. Otroci bodo lahko hišice odnesli domov, jih obesili v naravi ter vanje nastavili hrano za ptice. Ob opazovanju teh hišic bodo imeli priložnost spoznavati različne vrste ptic v okolici.
INTERAKTIVNA DELAVNICA
Dejstva o zavrženi hrani
Termin: 21. 11. ob 9.00
Trajanje: 30 min
Izvajalec: Helena Kojnik, podjetje Simbio Celje
Primernost: Za šole
Cena:v sklopu ogleda Tehnoparka Celje. Rezervirajte mesto za svojo skupino preko elektronskega naslova tehnopark@celje.si.
Pod vodstvom mentorja bodo udeleženci razmišljali o odgovornem ravnanju do hrane. Spoznali bodo 10 preprostih korakov, kako zmanjšati količino zavržene hrane, ki imajo pozitiven učinek na vsakega posameznika, na okolje in nenazadnje tudi na našo »denarnico«.
KVIZ
Hrana in trajnost – odpadna hrana in izguba hrane
Termin: 22. 11. ob 10.00
Trajanje: 30 min
Primernost: za šole; učenci osnovnih šol
Izvajalec: Tehnopark Celje
Cena: v sklopu ogleda Tehnoparka Celje
Ozaveščevalni kviz na področju zmanjševanja živilskih odpadkov in izgube hrane bo izveden na osnovi gradiva izdelanega v projektu Foodeducarors.
Izvedba kviza bo posvečena 29. septembru, Mednarodnemu dnevu ozaveščanja o izgubi hrane z namenom dosega cilja ZN k prepolovitvi svetovne količine živilskih odpadkov na prebivalca na maloprodajni in potrošniški ravni ter zmanjšanju izgub hrane vzdolž proizvodne in dobavne verige do leta 2030.
Pridobili boste praktične ideje, kako se izogniti odlaganju hrane med odpadke.
TRAJNOSTNA KULINARIČNA DELAVNICA
REcept – trajnost po mojem okusu
Termin: 23. 11. ob 14.00
Primernost: Za šole; 10+
Cena: 9 EUR / oseb; Rezervirajte mesto za svojo skupino preko elektronskega naslova tehnopark@celje.si.
Hrana se izgublja v celotnem sistemu priprave jedi, ključno vlogo pa kljub temu na koncu odigramo mi, uživalci hrane. Zato je pomembno, da se poučimo o metodah in načinih pravilne uporabe in shranjevanja odvečne hrane. Namen delavnice je pri ljudeh vzbuditi zavest, da zmanjšajo količino odvržene hrane, da si čim večkrat obrok pripravijo sami in da pri pripravi obrokov uporabljajo kvalitetna ter polnovredna živila lokalnih pridelovalcev.