Čudoviti svet mišic in vmesnikov mišice-stroj

Mišice nam omogočajo gibanje, dihanje in izvajanje različnih opravil. Ključne so za vzdrževanje metabolizma in telesne mase. Igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju telesne drže ter sodelujejo pri regulaciji telesne temperature. Z mišicami komuniciramo z okoljem, bodisi verbalno, bodisi neverbalno.

Mišice prevajajo in ojačajo električne ukaze možganskih centrov, zato jih lahko uporabimo v napredni komunikaciji človek-stroj. Za zajem električne aktivnosti mišic ne potrebujemo invazivnih metod. Zaznamo jo lahko neinvazivno na površini kože nad posamezno mišico. S pomočjo računalniških algoritmov iz zajetih posnetkov ocenimo stopnjo uporabnikove utrujenosti, stresa ali vloženega truda ob izvedbi giba. Objektivno lahko vrednotimo učinkovitost rehabilitacije ali treninga ter spremljamo staranje mišic.

Posneta električna aktivnost mišic v sebi skriva tudi presenečenja. Z njo lahko na primer upravljamo navidezno tretjo roko. Ste radovedni, kako? Podajte se z nami v čudoviti svet mišic in spoznajte, kaj vse omogočajo napredni vmesniki mišice-stroj, ki jih lahko vgradimo v zapestnice, obleke ali pametno pohištvo.

Projekt HybridNeuro financirata Evropska Unija iz okvirnega programa EU za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa (št. pogodbe 101079392) in Jamstvena shema vlade Združenega kraljestva za raziskave in inovacije (UKRI) za financiranje Obzorje Evropa (št. pogodbe 10052152).

 

Predstavitev projekta

ČUDOVITI SVET MIŠIC IN VMESNIKOV MIŠICE-STROJ, DR. ALEŠ HOLOBAR

Sobota, 20. 4., ob 15. uri


Mišice nam omogočajo gibanje, dihanje in izvajanje različnih opravil. Ključne so za vzdrževanje metabolizma in telesne mase. Igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju telesne drže ter sodelujejo pri regulaciji telesne temperature. Z mišicami komuniciramo z okoljem, bodisi verbalno, bodisi neverbalno. Mišice prevajajo in ojačajo električne ukaze možganskih centrov, zato jih lahko uporabimo v napredni komunikaciji človek-stroj. Za zajem električne aktivnosti mišic ne potrebujemo invazivnih metod. Zaznamo jo lahko neinvazivno na površini kože nad posamezno mišico. S pomočjo računalniških algoritmov iz zajetih posnetkov ocenimo stopnjo uporabnikove utrujenosti, stresa ali vloženega truda ob izvedbi giba. Objektivno lahko vrednotimo učinkovitost rehabilitacije ali treninga ter spremljamo staranje mišic. Posneta električna aktivnost mišic v sebi skriva tudi presenečenja. Z njo lahko na primer upravljamo navidezno tretjo roko. Ste radovedni, kako? Podajte se z nami v čudoviti svet mišic in spoznajte, kaj vse omogočajo napredni vmesniki mišice-stroj, ki jih lahko vgradimo v zapestnice, obleke ali pametno pohištvo. Projekt HybridNeuro financirata Evropska Unija iz okvirnega programa EU za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa (št. pogodbe 101079392) in Jamstvena shema vlade Združenega kraljestva za raziskave in inovacije (UKRI) za financiranje Obzorje Evropa (št. pogodbe 10052152).

PRIJAVA NA ZAVIHKU PROGRAM 20. 4.

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.