Dr. Christa Sommerer in dr. Laurent Mignonneau

Dr. Christa Sommerer in dr. Laurent Mignonneau sta mednarodno priznana medijska umetnika, raziskovalca in pionirja interaktivne umetnosti. Sta profesorja in ustanovitelja magistrskega programa Interface Cultures na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Linzu, Avstrija. Bila sta tudi profesorja na Mednarodni akademiji za medijske umetnosti in znanosti IAMAS v Gifuju, Japonska ter kot raziskovalca in umetniška direktorja v priznaniem inštitutu ATR v laboratoriju za integracijo medijev in komunikacij v Kyotu, Japonska. Bila sta gostujoča raziskovalca na MIT CAVS v Cambridgeu, ZDA, Beckmannovem inštitutu v Champaign Urbana, IL, ZDA in umetnika na rezidenci v centru NTT-InterCommunication v Tokiu, Japonska.

Sommerer je bila gostujoča profesorica Obel na Univerzi Aalborg na Danskem in na Tsukubinem univerzitetnem studiu Empowerment Informatics na Japonskem, Laurent Mignonneau pa je bil mednarodni gostujoči profesor na Univerzi Pariz 8 v Parizu, Francija. Sommerer & Mignonneau sta sodelovala na več kot 250 mednarodnih razstavah, njuna dela pa najdemo v muzejih in zbirkah po vsem svetu.

Prejela sta tudi številne nagrade: nagrado ARCO BEEP 2016 v Madridu, Španija, nagrado Wu Guanzhong za inovacije v umetnosti in znanosti republike Kitajske leta 2012; zlato Nico Prix Ars Electronica leta 1994.

Sta tudi prejemnika najvišje Avstrijske državne nagrade za področje medijske umetnosti.

Portrait on the Fly (2015)

Projekt "Portrait on the Fly" je interaktivna umetniška instalacija, ki sta jo ustvarila Christa Sommerer in Laurent Mignonneau. V tem delu se obiskovalci soočijo z velikim zaslonom, ki prikazuje roj muh. Ko se obiskovalec postavi pred zaslon, muhe začnejo slediti njegovim gibanjem in se postopoma zbirajo v obliko obraza gledalca. Ta dinamični portret se nenehno spreminja in prilagaja glede na gibanje osebe pred zaslonom. Projekt združuje elemente digitalne umetnosti, interaktivnosti in biološke metafore, kar spodbuja razmišljanje o odnosu med človekom in digitalnim svetom ter vprašanjih identitete in percepcije.

Homo Insectus (2019 – 2020)

"Homo Insectus" je interaktivna instalacija, ki sta jo ustvarila Christa Sommerer in Laurent Mignonneau. Interaktivna instalacija predstavlja hibridni svet, kjer človeške postave in žuželke sobivajo v virtualnem ekosistemu. Obiskovalci so predstavljeni z interaktivnim zaslonom, kjer njihove silhuete postanejo gostiteljsko okolje za virtualne žuželke. Gibanje in vedenje teh žuželk se spreminja glede na gibanje ljudi pred zaslonom. Ta instalacija raziskuje soodvisnost in interakcijo med človeškim in živalskim svetom, hkrati pa izpostavlja vprašanja o vplivu tehnologije na naše dojemanje naravnega sveta.

Obe deli sta tipična primera, kako Sommerer in Mignonneau združujeta umetnost, znanost in tehnologijo, da ustvarita globoko angažirane in miselno provokativne interaktivne izkušnje. Njuna dela pogosto spodbujajo obiskovalce, da premislijo o svoji vlogi v spreminjajočem se digitalnem in biološkem okolju.

Predstavitve

PETEK, 12. 4.

Otvoritev festivala bo potekala v petek, 12. 4. 2024, ob 11.uri. Na otvoritvi bosta prisotna cenjena umetnika prof. dr. Christa Sommerer in prof. dr. Laurent Mignonneau, ki bosta predstavila interaktivno UI instalacijo "Portrait on the Fly" ter "Homo Insectus", instalaciji bosta na ogled ves čas festivala.

 

 

 

SOBOTA, 13. 4.   URA

 

Predavanje: prof. dr. Christa Sommerer in prof. dr. Laurent Mignonneau

 

 

12.30

 

Okrogla miza o izobraževanju z novimi tehnologijami

 

 

14.00

PRIJAVA NA ZAVIHKU PROGRAM 13. 4.

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.