1. PROGRAM S PREDSTAVO: ANA IN GOSENICA FANI

 

Skozi raziskovanje, igro in eksperimentiranje že pri najmlajših spodbujamo zanimanje za naravoslovje in znanost. Pri nas bodo otroci doživeli edinstveno interaktivno izkušnjo, ki je v kombinaciji z izobraževanjem ključ do usvojitve znanja.

VSTOPNINA: 5€/OTROKA, spremljevalci brezplačno

PROGRAM S PREDSTAVO:
ANA IN GOSENICA FANI*

Dogodivščina znanstvenice Ane in gosenice Fani bo otroke popeljala skozi vesolje, ekologijo,matematiko in naravoslovje.

 

PRIMERNOST: od 4. do 6. leta
DNEVI IZVAJANJA: petek, od 9.00 do 10.30
MAKSIMALNO ŠTEVILO OTROK: 24

*Program je narejen v skladu s kurikularnimi cilji.

PRIJAVA IN DODATNE INFORMACIJE: 

Elektronski naslov: tehnopark@celje.si
Telefonska številka: 03 828 20 92 ali 051 236 300 *
 Rezervacija po telefonu je možna v času uradnih ur, in sicer od ponedeljka do petka od 09.30 do 11.30 in od 13. do 15. ure.

 

2. Interaktivna delavnica biomehanike telesne drže z robotkom Teom

 

Namen interaktivne delavnice Biomehanika telesne drže in znanstvene predstave Robotka Tea drži pokonci pokončna drža je raziskovanje, iskanje praktičnih odgovorov in biomehaničnih zakonitosti pokončne drže s ciljem prevzemanja lastne odgovornosti vzpostavljanja in ohranjanja le te. Ob tem udeleženci praktično preizkušajo in spoznavajo kako telesna drža neposredno vpliva na zdravje, psihofizično počutje ter posledično na umsko in delovno storilnost.

 

 

1. DEL: interaktivna delavnica: BIOMEHANIKA TELESNE DRŽE

Trajanje: 45 min
Način izvedbe: interaktivna delavnica

Delavnica je namenjena zaposlenim v izobraževalnih institucijah (vzgojitelji, pedagoški delavci, strokovni delavci), staršem, vsem zainteresiranim odraslim, učencem III. triade OŠ, dijakom, študentom. Delavnico je možno tudi odlično vključiti v aktivnosti promocije zdravja na delovnem mestu ali teambuilding aktivnosti. Delavnica je zlasti priporočljiva in primerna za vzgojitelje in pedagoške delavce, saj gre za poklice, ki zahtevajo dobro psihofizično počutje, spremljanje in vodenje razvoja otroka na socialni, kognitivni, čustveni in fizični ravni, pri čemer je zelo pomemben tudi lasten zgled.

Na delavnici z aktivnimi učnimi metodami raziskujemo osnove funkcionalne telesne drže na podlagi biomehaničnih zakonitosti hrbtenice, medenice in nog.  Spoznavamo pomen in način samokontrole in zavestne korekcije pokončne drže. Praktično ocenimo telesno držo s pomočjo težiščnice. Svoje telo postavimo v dober pokončen položaj s pomočjo blazinice utežke sede in stoje. Praktično preizkusimo in začutimo vpliv položaja našega telesa na naše psihično počutje.

Ohranjanje dobre telesne drže bi moral biti temelj managementa zdravja vseh nas, od otroštva dalje. Današnji življenjski slog namreč drsi daleč stran od evolucijskih prilagoditev človeka in nihče se ne more držati pokončno namesto nas.

 

2. DEL: znanstvena predstava ROBOTKA TEA DRŽI POKONCI POKONČNA DRŽA

Robotek Teo se sprašuje: » KAJ NEKI ME DRŽI POKONCI, DA NISEM VIDETI KOT PREKUHAN MAKARON?«

Trajanje: 40 min

Način izvedbe: pogovor med humanoidnim robotom, otroki in vodnikom

Predstava se izvede kot pogovor med otroki, vodnikom in humanoidnim robotom Teom, kjer otroci aktivno spoznavajo in raziskujejo funkcionalno pokončno držo, njen princip in pomen.

Znanstvena predstava je namenjena otrokom vrtcev drugega starostnega obdobja (5-6 let) ter učencem I. in II. triade OŠ. Kljub temu, pa ste nanjo vabljeni tudi vzgojitelji, pedagogi, pedagoški delavci, starši ter starejši bratci in sestrice. S tem bo namreč učni izid pridobljenega znanja za otroke večji. Otroke boste lahko podprli, da bodo pridobljeno učno izkušnjo prenesli v vsakodnevno življenje ali v učni proces. Trdni temelji zdravega življenjskega sloga in zavestnega ohranjanja pokončne drže se pričnejo razvijati v zgodnjem otroštvu in se prenesejo v odraslo obdobje. Kot pomoč za samostojno delo smo vam omogočili dostop do spletnega videa Pokončnega Tea drži pokonci pokončna drža in tekstovnega zapisa v pdf-ju za samostojno izvedbo vsebin delavnice doma ali v učnem procesu.

Glavna zvezda znanstvene predstave je humanidni robot Nao, z imenom Teo. Otrokom je simpatičen in atraktiven, zato je zelo uspešen pri zadrževanju njihove pozornosti, ko spoznavajo pokončno držo, njen princip in pomen. Z otroki raziskuje kako zelo pomembno je, da so pokončni, da ne bodo videti kot prekuhani makaroni, brez energije in s težavami pri učenju. V predstavi sodelujeta tudi njegova prijatelja, robotka Robolina in robotek Flisko, katerima skušamo pomagati, da bi se postavila v pravilen pokončen položaj, tako kot Teo in mi - ljudje. Robotek Teo otroke spodbuja da razmišljajo, predvidevajo in iščejo odgovore na mnoga vprašanja: kakšen pomen imajo pri postavljanju v pokončen položaj močne, prožne in gibljive mišice, kosti, sklepi in gravitacijske sile. Otroci v praksi preizkusijo, kako natrenirati antigravitacijske mišice tako, da se skupaj s Teom v dobrem pokončnem položaju premikajo kot živali, plešejo disco in račke ter preizkusijo gibalno veščino tai chi. Skupaj s Teom se postavijo v pravilen pokončen položaj s pomočjo blazinice utežke. Teo otroke tudi povabi, da se udeležijo Trajnostnih Tehno delavnic v Tehno parku Celje, ki potekajo vsako soboto od 11:15 do 12:15. Na teh delavnicah iz rabljenega tekstila otroci pod vodstvom vodnika izdelujejo blazinice utežke, katere lahko odnesejo domov.

Skupni cilj interaktivne delavnice in znanstvene predstave

V sodobnem življenjskem slogu večino budnega časa preživimo neaktivno, sede, pod prisilnimi ponavljajočimi gibi, pod psihološko stresnimi pritiski. Vse to je daleč stran od bioloških prilagoditev pračloveka. Neposredna posledica vsega tega je tudi nepravilna telesna drža, ki poruši ravnovesje med deli telesa ter povzroča slabšo prezračenost pljuč. To neposredno vodi do utrujenosti, razdražljivosti, slabše koncentracije, padca miselnih sposobnosti, slabše samopodobe, manjše motiviranosti, poveča se podvrženost raznim oblikam odvisnosti, bolečin, poškodb, večji je potencial razvoja bolezni, povzroči padec produktivnosti, več bolniških odsotnosti z dela ipd. Zato je management zdravja eden največjih izzivov vsakega posameznika in delodajalcev. Vzdrževanje pravilne telesne drže z zavestno kontrolo bi naj bil naš način življenja, naše vsakodnevno opravilo od otroštva dalje, tako kot je vsakodnevno umivanje zob nekaj samoumevnega. Naučene prisilne nepravilne drže se »sprogramirajo« kot gibalni vzorci v naših možganih in prenesejo v kasnejše obdobje. Zato znanja o pokončni telesni drži ter veščine čutenja in opazovanja le-te nikoli ni preveč.

 

MOŽNI NAČINI UDELEŽBE

1. del: BIOMEHANIKA TELESNE DRŽE (interaktivna delavnica)

2. del: ROBOTKA TEA DRŽI POKONCI POKONČNA DRŽA (interaktivna znanstvena predstava)

 

1.MOŽNOST: Izvedba 1. dela v prostorih Tehno parka Celje

Cena udeležbe na delavnici: 8 € na udeleženca

Cena udeležbe na delavnici + ogled Tehno parka Celje: 11 € na udeleženca

 

2. MOŽNOST: Izvedba 1. dela v prostorih naročnika

Cena udeležbe na delavnici: 270 € + DDV + potni stroški (do 30 udeležencev)

 

3. MOŽNOST: Izvedba 2. dela v prostorih Tehno parka Celje

Cena udeležbe na znanstveni predstavi: 8 € na udeleženca

Cena udeležbe na znanstveni predstavi + ogled Tehno parka Celje: 11 € na udeleženca

V ceno je všteta tudi možnost dostopa do spletnega videa Robotka Tea drži pokonci pokončna drža in tekstovnega zapisa v pdf-ju za samostojno izvedbo vsebin.

 

4. MOŽNOST: Izvedba 2. dela v prostorih naročnika

Cena udeležbe na znanstveni predstavi: 270 € + DDV + potni stroški (do 30 udeležencev)

V ceno je všteta tudi možnost dostopa do spletnega videa Robotka Tea drži pokonci pokončna drža in tekstovnega zapisa v pdf-ju za samostojno izvedbo vsebin.

 

Prijava in informacije: tehnopark@celje.si ali

03 828 20 93 *Uradne ure: Rezervacija je možna od ponedeljka do petka, od 8. do 10. ure in od 13. do 14. ure.

NOVO!: PROGRAM ZA LETO 2023/24

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.