Znanstveni dosežek slovenskih raziskovalcev - pot tatarske ajde v Slovenijo
Slovenski raziskovalci z Inštituta za nutricionistiko so v sodelovanju s Kitajsko akademijo kmetijskih znanosti (CAAS) izvedli raziskavo, ki je razkrila izvor tatarske ajde, tudi tiste, ki jo gojimo v Sloveniji. Predstavljena so bila tudi nova dognanja o uporabi tatarske ajde in njenem potencialu v prehrani ljudi. Ugotovili so, da tatarska ajda izvira z območja Himalaje in se je s selitvami ljudstev ter širitvijo mongolskega imperija razširila po svetu, vključno s Slovenijo. Tatarska ajda je v Sloveniji odigrala pomembno vlogo v zgodovini. Po izbruhu vulkana Tambora leta 1815, ki je povzročil podnebne spremembe in posledično lakoto, je baron Žiga Zois med kmeti razširil semena tatarske ajde, saj je bila ena redkih poljščin, ki je uspevala v neugodnih razmerah. V spomin na Zoisa so jo poimenovali "cojzla«. Tatarska ajda je znana po visoki vsebnosti flavonoidov, zlasti rutina, ki ima antioksidativne lastnosti. Zaradi teh lastnosti in prilagodljivosti na težke rastne pogoje je ponovno pridobila na pomenu v sodobni prehrani in kmetijstvu.
Več si lahko preberete na povezavi: https://www.nutris.org/novice/svetovni-dan-ajde-2024
Vir fotografije: https://www.bodieko.si/tatarska-ajda
