PROGRAM

20. 9.–30. 9.

Razstava Na vroči strani Alp - življenje v času podnebnih sprememb

Razstavo Na vroči strani Alp - življenje v času podnebnih sprememb, so jo pripravili v Umanoteri, Slovenski fundaciji za trajnostni razvoj. Prikazuje posledice podnebnih sprememb, katere lahko v Sloveniji pričakujemo, če ne bomo takoj zmanjšali izpuste toplogrednih plinov. Prikazuje, da podnebne spremembe tudi v našem okolju predstavljajo resno grožnjo življenju in da je še vedno čas, da s takojšnjim ukrepanjem preprečimo najhujše. "Jutri" bo morda že prepozno.

Cena: v sklopu ogleda Tehnoparka Celje
Primernost: otroci, odrasli
Izvajalec: Umanotera21. 9. / 9.00–10.00

Predavanje Na vroči strani Alp - življenje v času podnebnih sprememb
Predstavitev razstave Na vroči strani Alp – življenje v času podnebnih sprememb, katero je pripravila Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj v okviru LIFE projekta CARE4CLIMATE. V besedi in sliki bodo predstavljene posledice podnebnih sprememb, katere lahko v Sloveniji pričakujemo, če ne bomo takoj zmanjšali izpuste toplogrednih plinov. Podnebne spremembe tudi v našem okolju predstavljajo resno grožnjo življenju, vendar je še vedno čas, da s takojšnjim ukrepanjem preprečimo najhujše. Ključna je takojšnje samoodgovorno ravnanje, tudi na osebnem nivoju.

Cena: v sklopu ogleda Tehnoparka Celje
Primernost: učenci 9. razredov OŠ, dijaki, odrasli
Izvajalec: Umanotera / dr. Jonas Sonnenschein
Obvezna predhodna prijava: https://tehnopark.si/ettr2023-2/predavanje-navroci-strani-alp/21. 9. / 10.15–10.45

Interaktivna igra Zmanjšanje emisij in podnebna pravičnost
Če se nam je še do pred kratkim zdelo, da so podnebne spremembe nekaj, kar se nas ne tiče, je ta izziv danes med nami še kako prisoten. Vsekakor se tiče prav vsakega prebivalca Zemlje in prav vsak lahko naredi nekaj malega v smer izboljšanje.

Interaktivna igra Zmanjšanje emisij in podnebna pravičnost med mladimi spodbuja razmišljanje in razpravo z namenom približevanja podnebni nevtralnosti: kaj to sploh je podnebna pravičnost in moja vloga pri tem.

Tematska interaktivna igra je nastala v sklopu projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, ki s tematskim ozaveščanjem, izobraževanjem in usposabljanjem spodbuja izvajanje ukrepov, da bo Slovenija dosegla cilje v zmanjšanju emisij toplogrednih plinov do 2030. Več o projektu CARE4CLIMATE: https://www.care4climate.si/sl

Cena: v sklopu ogleda Tehnoparka Celje
Primernost: dijaki SŠ in odrasli
Izvajalec: Umanotera / dr. Jonas Sonnenschein
Obvezna predhodna prijava: https://tehnopark.si/ettr2023-2/podnebna-pravicnost/

21. 9. / 11.00–12.30
23. 9. / 11.00–12.30


Kulinarična delavnica REcept - trajnost po mojem okusu

Namen delavnice je pri ljudeh vzbuditi zavest, da zmanjšajo količino odvržene hrane, da si čim večkrat obrok pripravijo sami in da pri pripravi obrokov uporabljajo kvalitetna ter polnovredna živila lokalnih pridelovalcev, kar pripomore k izboljšanju kvalitete njihovega življenja. Kulinarična delavnica je namenjena vsem, ki se želijo naučiti, kako iz živil, ki bi po vsej verjetnosti romala med odpadke, ustvariti zdrav in hranljiv obrok, ki je hkrati okusen in finančno dostopen.

Pripravili bomo okusno sladico iz ajde in sezonskega sadja ter ugotavljali kako vsestransko se da uporabiti star kruh. Vse pripravljene obroke bomo tudi degustirali.

Cena: 9 EUR / osebo
Primernost: otroci (v spremstvu odrasle osebe), odrasli
Izvajalec: Tehnopark Celje
Obvezna predhodna prijava: https://tehnopark.si/ettr2023-2/kulinaricna-delavnica/22. 9. / 10.00–12.00

Delavnica
Trajnostno modno kREiranje in modna revija

V zabavnem vzdušju bomo iz ponošenih oblačil in ostalih odpadnih materialov kreirali unikatne modne kreacije in jih na koncu delavnice sami predstavili na modni reviji, na kateri bo sodelovala tudi humanoidna robotka Pepper z imenom Barbara. Izdelke boste lahko odnesli domov in z njimi na okolju prijazen način osvežili vašo garderobo.

Modne trende iz preteklosti bomo prenesli v sedanjost in se s tem opolnomočili ter praktično preizkusili možnosti ponovne uporabe, kajti modna industrija poleg naftne najbolj onesnažuje naš planet zaradi vnosa škodljivih kemikalij, uničevanja naravnih virov ter izkoriščanja delovne sile.

Da bi v svojih gospodinjstvih čim bolj zmanjšali tekstilne odpadke vas povabimo, da s sabo prinesete kakšen odslužen kos oblačila.

Cena: *Brezplačno v sklopu predstavitve projekta Generator.
Primernost: otroci in družine
Izvajalec: Tehnopark Celje
Obvezna predhodna prijava: https://tehnopark.si/ettr2023-2/modno-kreiranje/22. 9. / 11.00–12.30

Delavnica Ročna izdelava papirja

Na delavnici bomo s staro metodo, s sodobnimi smetmi in praktičnimi tehničnimi triki ustvarjali ročno narejeni papir iz kartonastih jajčnih škatel.
Lotili se bomo lahko mnogih variacij:
- različne debeline (od kartona do prosojnosti ali debelina, ki jo je možno spraviti preko domačega tiskalnika),
- razne teksture (kako dosežemo različne reliefe in kaj je slepi tisk?)
- z vodnim znakom (u, kako se pa to naredi?!)
- v barvnih kombinacijah (brez dodajanja barvil, le v barvah škatel, a z izdelavo šablon, s prelivanjem barv,..)
- z vdelanimi dodatki po želji in lastni domišljiji

Udeležence vabimo, da s sabo prinesite jajčne škatle, časopisni papir, posušene ostanke od priprave čaja, suho kavno usedlino, droben prah žaganja ali ostanke sukancev od šivanja.

Cena:  *Brezplačno v sklopu predstavitve projekta Generator.
Primernost: otroci, mladi, odrasli
Izvajalec: Maja Modrijan, vodja znamke Destilator
Obvezna predhodna prijava: https://tehnopark.si/ettr2023-2/izdelava-papirja/22. 9. / 14.00
23. 9. / 14.00
29. 9. / 14.00
30. 9. / 14.00


Interaktivna igra Trajnostno nakupovanje

Trajnostno in odgovorno vedenje do okolja je pomemben faktor osebnostnega razvoja že od otroštva dalje. Ko kupujemo živila nas različne privlačne embalaže, oznake in znaki, simpatična imena, videz lahko hitro zavedejo, da gre za zdravo, nam in okolju prijazno hrano.

Kako torej ločiti zdravo hrano od nezdrave? Ali poznamo certifikate? Kako vemo, da je izdelek res ekološki? V izobraževalni Tehnoštacuni boste lahko v zabavnem izkustvenem tekmovanju pridobili veščine trajnostnega nakupovanja.

Cena: v sklopu ogleda Tehnoparka Celje
Primernost: otroci in učenci I.–II. triade OŠ
Izvajalec: Tehnopark Celje23. 9. / 11.00–12.00 in 15.00–16.00
24. 9. / 11.00–12.00 in 15.00–16.00
30. 9. / 11.00–12.00 in 15.00–16.00
1. 10. / 11.00–12.00 in 15.00–16.00


Delavnica Z interaktivnim izobraževalnim robotom Photon po trajnostni poti

Okoljsko ozaveščanje z uporabo robotike in sodobnih inovativnih STEAM pristopov učenja in poučevanja je pomemben del priprav učencev na prihodnost, saj omogoča večjo motiviranost za pridobivanje novih znanj in izkušenj na področju trajnostnega razvoja. Sodobne tehnologije so učencem zanimive, spodbujajo kritično razmišljanje, ustvarjalnost, reševanje problemov in krepijo medsebojno sodelovanje – vse bistvene veščine, ki jih moramo posedovati v današnjem nenehno spreminjajočem se svetu.

Udeleženci delavnice se bodo seznanili z robotom Photonom in osnovami vodenja robota v prostoru. Uporabljena bo programska oprema, ki omogoča vodenje robota na več načinov, ali z enostavnim risanjem poti s prstom po tablici ali sestavljanjem programskih ukazov s programskimi jeziki. Na zanimiv način bomo raziskovali robotiko in le-to povezali z okoljskim ozaveščanjem. Udeleženci bodo robotu Photonu določili naloge na talnem poligonu in ga z aplikacijo vodili po poti, kjer bodo imeli možnost izbirati med bolj ali manj trajnostnimi točkami. Cilj je pripeljati robota od starta do cilje preko vseh trajnostnih točk v luči odgovornega ravnanja sedanjih generacij za prihodnje generacije.

Cena: v sklopu ogleda Tehnoparka Celje
Primernost: otroci stari 8+ let
Izvajalec: Tehnopark Celje
Obvezna predhodna prijava: https://tehnopark.si/ettr2023-2/izobrazevalni-photon/23. 9. / 10.00–12.00 in 13.00–15.00
24. 9. / 14.00–16.30
30. 9. / 10.00–12.00 in 13.00–15.00
1. 10. / 14.00–16.30
7. 10. / 10.00–12.00 in 13.00–15.00
8. 10. / 14.00–16.30

Delavnica
STEAM trajnostne kreativne delavnice
Trajnostna STEAM kreativna delavnica je interdisciplinarni preplet okoljskega ozaveščanja in zabavnega praktičnega kreiranja izdelkov iz odpadnih materialov. Čeprav je danes možno kupiti skoraj vse, je otrokom še vedno zelo zanimivo tisto, kar kot plod lastne domišljije ustvarijo sami. Na delavnici bomo praktično preizkusili, kako je lahko odpadek odlična priložnost za razvijanje kreativnosti in krepitev STEAM potencialov pri učencih. Spoznavali bomo različne ročne spretnosti in tehnološke postopke ponovne uporabe odsluženega tekstila, embalaže, nakita, papirja. Delavnica spodbuja domišljijo, prinaša nova znanja za vsakdanje življenje, hkrati pa omogoča razvijanje socialnih veščin, druženje in okoljsko ozaveščanje. Odsluženim stvarem bomo s skupnimi močmi dali strašno ljubek izgled in novo življenje. Vse kar bodo udeleženci da delavnici izdelali, bodo lahko odnesli domov. Prepričani smo, da po udeležbi na delavnici odslužene stvari ne bodo več predstavljale le odpadek, ampak brezmejno (brezplačno) možnost izvirnih načinov ustvarjanja.

Trajnosotna STEAM kreativna delavnica spodbuja kritično razmišljanje, ustvarjalnost, reševanje problemov in spodbuja medsebojno sodelovanje – vse bistvene veščine, ki jih moramo posedovati v današnjem nenehno spreminjajočem se svetu.

Cena: v sklopu ogleda Tehnoparka Celje
Primernost: otroci, družine
Izvajalec: Tehnopark Celje23. 9. / 15.00
24. 9. / 15.00

30. 9. / 15.00
1. 10. / 15.00


Interaktivna igra Ločevanje odpadkov

V Tehnoparku Celje se zavedamo velikega pomena izobraževanja otrok in odraslih o trajnostnem in odgovornem vedenju do okolja.
Zabavno izkustveno tekmovanje v ločevanju odpadkov z ekološko noto se izvede z dejanskimi odpadki. Lahko pa tudi s sabo prinesete kašen artikel, za katerega ne veste, kam sodi in bomo skupaj presodili, v kateri zabojnik za odlaganje smeti ga odložimo.


Cena: v sklopu ogleda Tehnoparka Celje
Primernost: otroci, družine
Izvajalec: Tehnopark Celje

28. 9. / 9.00–10.30 in 11.00–12.30

Escape room Pobnebju in zdravju prijaznejša (pre)hrana: Podnebju prijazen meni

Na poučen in interaktiven način opolnomočiti učence in dijake o povezavi med tem, kar jemo, in podnebnimi spremembami. Ob koncu igre (in po izvedenem krajšem predavanju) udeleženci poznajo vodila podnebju prijaznejšega prehranjevanja ter so seznanjeni s tem, kaj lahko na tem področju naredijo tudi sami.

Cena: v sklopu ogleda
Primernost: otroci, družine
Izvajalec: Umanotera
Obvezna predhodna prijava: https://tehnopark.si/ettr2023-2/podnebje-meni/28. 9. / 10.00–11.00

Interaktivna igra Izračunam svoj ogljični odtis

Simulacijsko vajo uporabe ogljičnega kalkulatorja bo izvedel direktor Inštituta za zdravje in okolje g. Tomaž Gorenc. Njihov ogljični kalkulator je nastal v okviru projekta Sustainaware, v sodelovanju z Global Footprint Network. Kalkulator r omogoča izračun ekološkega odtisa posameznika glede na vrednotenje njegovega življenjskega sloga s ključnim namenom ozaveščanja za spremembe k trajnostnim ravnanjem na osebnem nivoju. Prehod v brezogljično družbo se namreč prične pri posamezniku.

Ključno pri tem kalkulatorju je,, da nam da na koncu rezultate z idejami, kako znižati ogljični odtis na osebnem nivoju.
Projekt Sustainaware podpira Evropska podnebna iniciativa (EUKI) nemškega zveznega ministrstva za okolje.


Cena: v okviru ogleda Tehnoparka Celje
Primernost: III. triada OŠ in dijaki SŠ
Izvajalec: Inštitut za zdravje in okolje, Tomaž Gorenc
Obvezna predhodna prijava: https://tehnopark.si/ettr2023-2/ogljicni-odtis/4. 10. / 9.00–10.00

Delavnica Pasji bonton v mestu


Ozaveščevalna delavnica o pasjem bontonu v mestu. Urbano okolje prinaša številne izzive za pse in njihove skrbnike. Ravno zaradi tega smo se odločili, da bomo skupaj na delavnici raziskali različna vprašanja kot so: kako v mestu izvesti sprehod, ki bo psu v veselje, ali lahko gremo s psom v trgovino in zakaj moramo počistiti za njim.

Cena: v sklopu ogleda Tehnoparka Celje
Primernost: otroci, družine
Izvajalec: Tehnopark Celje in društvo Animal Angels Slovenija
Obvezna predhodna prijava: https://tehnopark.si/ettr2023-2/pasji-bonton_2/4. 10. / 10.00–12.00

Delavnica Trajnostna DOGajalnica

V zabavni delavnici bomo iz rabljenega tekstila kreirali varne igračke za kužke in mucke.

Ob ustvarjanju bomo pridobivali nova znanja s področja zaščite živali. Debata bo tekla o tem, kakšna je varna igračka za našega ljubljenčka, koliko gibanja potrebuje, kakšna hrana je primerna zanj. Posebej nas bo zanimalo, kako poskrbeti za hišnega ljubljenčka v teh vročih poletnih dneh. Kdaj ga sprehajamo? Kdaj mora biti pes na povodcu? Kaj storimo, če na parkirišču opazimo v pregretem avtomobilu žival? Raziskovali in praktično preizkusili smo tudi nekaj tehnik in postopkov ponovne uporabe rabljenih oblačil: pletenje kite, vezenje, šivanje na roke, šivanje s šivalnim strojem, krojenje, izrezovanje krojev, itd.

Cena: v sklopu ogleda Tehnoparka Celje
Primernost: otroci, družine, odrasli
Izvajalec: Tehnopark Celje
Obvezna predhodna prijava: https://tehnopark.si/ettr2023-2/dogajalnica/

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.