Stari Pisker - Iztok Žilnik
Raj za ljubitelje mesnih jedi z žara, kjer izstopajo zorjeni steaki, nabodala, burgerji, spare ribsi in hot dog-i. V glasovanju za najboljše slovenske restavracije, »The Slovenia Restaurant Awards 2020«, je Stari pisker osvojil nagrado Vox populi – glas ljudstva.
Wagyu burger
Burger poln okusnih sestavin za popolno zabavo s prijatelji.
SESTAVINE:
500 g gladke moke
40 g masla
15 g soli
15 g sladkorja
0,3 l mleka
42 g svežega kvasa
1 jajce
0,5 kg šampinjonov
3 stroki česna
1 šopek peteršilja
0,05 l sladke smetane
tartufovo olje
100 g špinače
50 g masla
0,5 l goveje juhe
0,5 l merlota
0,05 l balzamičnega kisa
4 kom gosjih jeter
1 črni tartuf
2 kom rdeče čebule
0,1 l vode
0,1 l vinskega kisa
1 žlička sladkorja
1 žlička soli
4x200 g polpet govedine Wagyu
gorčica
pomfrit iz sladkega krompirja
POSTOPEK
Vinska omaka
Balzamični kis zreduciramo, da postane sirupast. Zalijemo z merlotom in pokuhamo do polovice. Zalijemo z govejo juho in ponovno pokuhamo na pol. Solimo in popramo po okusu ter zgostimo s prežganjem.
Okisana čebula
Z mandolino narežemo čebulo na 3 mm rezine. Vodo, kis, sladkor in sol zavremo. Čebulo napolnimo v kozarec za vlaganje, prelijemo s tekočino in pustimo stati en dan.
Domača bombeta
Najprej naredimo kvasec, tako da v tri žlice mleka zmešamo tri žlice moke, sladkor in kvas ter pustimo stati 20 min, da se kvas aktivira. Maslo raztopimo. Vse sestavine damo v kuhinjski robot, dodamo še kvasec in s kavljem gnetemo 5 min. Pokrijemo in vzhajamo toliko časa, da se testo podvoji (približno 60 min). Nato damo testo na pomokano površino, oblikujemo 110 g bombete, jih položimo v pekač in ponovno vzhajamo do dvojne velikosti. Pečemo na 180 stopinj približno 20 minut.
Gobova krema
Na maslu rahlo prepražimo česen in dodamo tanko narezane šampinjone ter nasekljan peteršilj. Ko gobe spustijo vodo in ta povre, dodamo smetano ter pokuhamo. Zmiksamo s paličnim mešalnikom in začinimo s soljo, poprom ter par kapljicami tartufovega olja.
Sotirana špinača
Na maslu rahlo prepražimo česen in dodamo oprano špinačo. Dušimo dokler ne oveni in začinimo s soljo ter muškatnim oreščkom. Damo na cedilo in pred serviranjem zmešamo s tremi žlicami vroče vinske omake.
Sestavljanje burgerjev
V ponvi ali na žaru spečemo polpete na želeno stopnjo. Solimo s solnim cvetom šele takrat, ko jih obrnemo. V srednje vroči ponvi z obeh strani opečemo gosja jetra dokler ne porjavijo. Popečemo tudi bombete.
Burger zložimo tako, da na spodnji del bombete postavimo sotirano špinačo, ki smo jo zmešali z vinsko omako. Na polpeto namažemo gobovo kremo, na njo položimo pečena gosja jetra, nariban črni tartuf in okisano čebulo. Zalijemo še z eno žlico vinske omake. Zgornji del bombete namažemo z gorčico in previdno sestavimo burger. Postrežemo s pomfrijem iz sladkega krompirja.
Chef Iztok Žilnik
Prevzemite svojo BREZPLAČNO kulinarično knjižico na recepciji Tehnoparka Celje.
POHITITE, ŠTEVILO KNJIŽIC JE OMEJENO❗ : PRIJAVA