Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje
Srednja poklicna in strokovna šola z bogato tradicijo izobražuje, vzgaja in ustvarja že od leta 1960. Dijaki programa gastronomski tehnik bogatijo svoje znanje in nabirajo izkušnje tudi izven šolskih klopi, kjer navdušujejo s svojimi cateringi.
Potice in potičke
Praznično pecivo, katerega vonj napolni skorajda vsako slovensko gospodinjstvo v decembrskem času. Pehtranova, potratna ali orehova, tista »ta prava« božična potica.
SESTAVINE (za 16 do 18 kosov potice potrebujemo):
25 g kvasa
500 g mehke moke
100 g masla
2,25 do 2,5 dl mleka
3 rumenjake
80 – 100 g sladkorja
2 žlici ruma
čajno žličko soli
maslo za mazanje modela in drobtine za model
beljak za mazanje
POSTOPEK
Najprej pristavimo kvasec. Mleko segrejemo do mlačnega. Kvas razdrobimo, sladkamo in prilijemo toplo mleko. Pustimo, da vzhaja.
Moko presejemo v kotliček in ob robu solimo. Vzhajan kvasec zvrnemo k presejani in ogreti moki ter ga vanjo zamešamo. Posebej penasto umešamo maslo, sladkor, rumenjake in dodamo rum. Dobro razmešamo in dodamo k moki. Testo gnetemo, da postane po površini gladko, v notranjosti pa elastično in se loči od posode ter kuhalnice. Nato damo testo v posodo za vzhajanje, ki smo jo prej pomokali. Narasti mora vsaj za še enkratno količino. Najbolje bo vzhajal v toplejšem prostoru. Vzhajano testo zvrnemo na dobro pomokano desko ali prt in razvaljamo na pol cm debel pravokotnik.
Nadev po testu enakomerno razmažemo oziroma potresemo. Nato testo previdno in natančno zvijemo. Model za potice dobro pomastimo in ga potresemo z drobtinicami. Vanj damo zvito testo. V modelu sme segati le do treh četrtin v višino. Potico postavimo na toplo in naj počasi vzhaja. Ko je model poln, potico namažemo z raztepenim beljakom, jo prebodemo z leseno palčko in jo v srednje vroči pečici pečemo okrog 45 minut. Odvisno je od modela potice. Pečeno pustimo v modelu, da se malo ohladi, nato jo zvrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahom.
Nadev za potico/potičke:
1–1,5 dl mleka ali sladke smetane
40 g masla
80 g sladkorja
300 do 450 g mletih lešnikov, orehov ali mandljev
cimet v prahu
1 zavitek vanilijevega sladkorja
80 g medu
2 jajci
2 žlici ruma
Mleko, maslo in polovico sladkorja zavremo. Z njim poparimo orehe, lešnike ali mandlje. Prav tako segrejemo do 40°C med in ga prilijemo, dodamo začimbe. Ko se vse skupaj ohladi, dodamo še rumenjake, rum, vaniljev sladkor in na koncu primešamo še trd sneg, v katerega smo vtepli preostali sladkor.
Med lahko tudi opustimo.
Učiteljica kuharstva Nataša Kamerički z dijaki