Praznične dobrote celjskih kuharjev

Praznične dobrote celjskih kuharjev

✨️PRAŽENI OREŠČKI Z ZAČIMBAMI ✨️

Oreščki so ena izmed najbolj priljubljenih jedi v božičnem času in zato ne smejo manjkati na prazničnem jedilniku. Če jih vključite v svoje božične recepte, boste svojim receptom dali pravi praznični pridih.

Rimljani so verjeli, da ima vsaka vrsta oreščkov posebno vlogo: mandlji so protistrup proti pijanosti; orehi delujejo proti strupom; lešniki pa preprečijo lakoto.

RECEPT

OSNOVA

0,5 kg oreščkov ( klasika so mandlji, super so tudi arašidi, indijski oreščki,…)

0,5 kg sladkorja

0,25 l vode

 

ZAČIMBE

Začinite jih po svoje, s cimetom, vanilijo, pimetom, čilijem…

 

POSTOPEK

  1. Na zmernem ognju, ob mešanju kuhamo vodo, sladkor in cimet. Pustimo, da zavre in se spremeni v teksturo gostega sirupa.
  2. Nastalemu sirupu dodamo oreščke in vse skupaj mešamo na zmernem ognju. Po določenem času se bo tekočina spremenila v strukturo peska, to pomeni, da smo na dobri poti.
  3. Ob stalnem mešanju opazujemo, kako se bo nastali pesek počasi stopil in ovil okoli mandljev. Pazimo, da ne karamelizira v tekočo karamelo.
  4. Proces je končan, ko mandlje iz posode stresemo na peki papir in jih ločimo.
  5. Počakamo da se hladijo in pripravljeni so za sladkanje.

SLAŠČIČARNA ZVEZDA

CELJSKA ROLCA, ŠAM ROLCE in ŠAM ŠNITE ... najbolj znane sladice celjske slaščičarne Zvezda, ki deluje že 80 let in stremi k ohranjanju tradicionalnih receptov. Kot pravi lastnica slaščičarne Zvezda, Katarina Vovk, nudijo tudi dobrote, ki prikličejo marsikatere spomine, tudi otroške.

 

Slaščičarna zvezda

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.