Praznične dobrote celjskih kuharjev

Praznične dobrote celjskih kuharjev

Slaščičarna Zvezda: Medena hiška #prazničnedobrote

SLAŠČIČARNA ZVEZDA

CELJSKA ROLCA, ŠAM ROLCE in ŠAM ŠNITE ... najbolj znane sladice celjske slaščičarne Zvezda, ki deluje že 80 let in stremi k ohranjanju tradicionalnih receptov. Kot pravi lastnica slaščičarne Zvezda, Katarina Vovk, nudijo tudi dobrote, ki prikličejo marsikatere spomine, tokrat otroške spomine.

MEDENA HIŠKA

» Nekje, gloobookooo v čarobnem gozdu stoji mala ljubka hišica. Ampak to ni navadna hišica. Njene stene so narejene iz sladkega medenega testa, okenca so okrašena s sladkornim snegom, na strehi pa je poolnooo tvojih najljubših bonbonov.«

Bi si želeli sezidati takšno sanjsko hiško iz medenega testa?

 

ZA TESTO POTREBUJEMO:

250 g medu

250 g sladkorja v prahu

50 g masla

500 g moke

9 g pecilnega praška

1 žličko sode bikarbone

1 žličko temnega kakava (za lepšo barvo)

začimbe za medenjake

ščepec soli

1 jajce

2 žlici vode

veliko mero domišljije in dobre volje

 

POSTOPEK

Iz navedenih sestavin zgnetemo testo. Pripravite ga kakšen dan prej, da si odpočije in razvije pravo aromo. Testo bo mehko, vendar ne dodajajte moke, saj potrebuje 24 ur počitka, da dobi pravo trdoto.

Naslednji dan testo razvaljajte na 3–5 mm debelo. Hiško lahko izrežete ali pa po navdihu prilagodite velikosti. Če se boste držali načrta, zadostuje testo za 3 hiške. Iz ostalega testa pa preprosto specite svoje najljubše piškote.

Izrezane hiške položimo na peki papir in jih pečemo v pečici na 160–170 stopinjah, od 15–20 minut. Ko boste dele hiške vzeli iz pečice, bodo še vedno nekoliko mehki. Pustite, da se popolnoma ohladijo.

Tako pripravljene dele sestavimo z lepljenjem.

 

ZA LEPILO POTREBUJEMO:

1 beljak

250 g sladkorja v prahu

po občutku limonin sok

POSTOPEK

Beljak z vilico nežno stepamo in mu dodajamo sladkor v prahu. Za lepljenje hišice priporočamo bolj “trdo” lepilo, ki bo pospešilo proces izdelovanja.

Sedaj pa vas čaka najlepši del. Ko je hišica sestavljena, jo posujte z najljubšimi željami, bonboni, lizikami in pričakovanji.

Čas, ki ga preživimo skupaj, je nekaj najdragocenejšega kar imamo.

Želimo Vam lepe praznike in upanja polno leto 2022.

Slaščičarna Zvezda Celje

 

Katarina Volk

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.