SLAŠČIČARNA ZVEZDA
CELJSKA ROLCA, ŠAM ROLCE in ŠAM ŠNITE ... najbolj znane sladice celjske slaščičarne Zvezda, ki deluje že 80 let in stremi k ohranjanju tradicionalnih receptov. Kot pravi lastnica slaščičarne Zvezda, Katarina Vovk, nudijo tudi dobrote, ki prikličejo marsikatere spomine, tokrat otroške spomine.
MEDENA HIŠKA
» Nekje, gloobookooo v čarobnem gozdu stoji mala ljubka hišica. Ampak to ni navadna hišica. Njene stene so narejene iz sladkega medenega testa, okenca so okrašena s sladkornim snegom, na strehi pa je poolnooo tvojih najljubših bonbonov.«
Bi si želeli sezidati takšno sanjsko hiško iz medenega testa?
ZA TESTO POTREBUJEMO:
250 g medu
250 g sladkorja v prahu
50 g masla
500 g moke
9 g pecilnega praška
1 žličko sode bikarbone
1 žličko temnega kakava (za lepšo barvo)
začimbe za medenjake
ščepec soli
1 jajce
2 žlici vode
veliko mero domišljije in dobre volje
POSTOPEK
Iz navedenih sestavin zgnetemo testo. Pripravite ga kakšen dan prej, da si odpočije in razvije pravo aromo. Testo bo mehko, vendar ne dodajajte moke, saj potrebuje 24 ur počitka, da dobi pravo trdoto.
Naslednji dan testo razvaljajte na 3–5 mm debelo. Hiško lahko izrežete ali pa po navdihu prilagodite velikosti. Če se boste držali načrta, zadostuje testo za 3 hiške. Iz ostalega testa pa preprosto specite svoje najljubše piškote.
Izrezane hiške položimo na peki papir in jih pečemo v pečici na 160–170 stopinjah, od 15–20 minut. Ko boste dele hiške vzeli iz pečice, bodo še vedno nekoliko mehki. Pustite, da se popolnoma ohladijo.
Tako pripravljene dele sestavimo z lepljenjem.
ZA LEPILO POTREBUJEMO:
1 beljak
250 g sladkorja v prahu
po občutku limonin sok
POSTOPEK
Beljak z vilico nežno stepamo in mu dodajamo sladkor v prahu. Za lepljenje hišice priporočamo bolj “trdo” lepilo, ki bo pospešilo proces izdelovanja.
Sedaj pa vas čaka najlepši del. Ko je hišica sestavljena, jo posujte z najljubšimi željami, bonboni, lizikami in pričakovanji.
Čas, ki ga preživimo skupaj, je nekaj najdragocenejšega kar imamo.
Slaščičarna Zvezda Celje
Katarina Volk