Praznične dobrote celjskih kuharjev

Praznične dobrote celjskih kuharjev

Petra Zlatoper: Limbum kruhki in leča s kostanjem #prazničnedobrote

PETRA ZLATOPER

Dolgoletna gostinka in hotelirka Petra Zlatoper rada kuha jedi »skozi čas«. Od rimskih jedi do srednjeveških, ki navdušujejo tako zgodovinarje kot gurmane. Tokrat nam je predstavila rimsko jed.

 

 

LIBUM KRUHKI - RIMSKI KRUHKI IN LEČA S KOSTANJEM

Rimljani so hrani pripisovali velik pomen. Osnovne značilnosti njihovih jedi so  prepletanje sladko-kislih okusov, močne začimbe, najrazličnejše vrste mesa in seveda velike količine.  Te praznike jejte kot Rimljani!

 

LIBUM KRUHKI – rimski kruhki

SESTAVINE (za 8 kruhkov):

250 g sira feta

250 g skute

2 jajci

2–3 žlice kisle smetane

500 g bele gladke moke

lovorjevi listi

POSTOPEK

Feta sir razdrobimo v večjo posodo. Dodamo jajci, skuto in kislo smetano ter z vilicami vse sestavine dobro premešamo. Po občutku dodajamo moko in mesimo, dokler ne dobimo gladkega testa. Iz testa oblikujemo hlebčke. Z nožem naredimo na sredini rahle zareze, da kruh ne popoka. Na pekač damo peki papir in ga na gosto prekrijemo z lovorjevimi listi, ki kruhu dajo posebno aromo. Pečemo na 200 °C 40–45 minut, da kruh postane zlato rumene barve.

 

LEČA S KOSTANJEM

SESTAVINE:

200 g sive ali črne leče

300 g kuhanega ali pečenega olupljenega kostanja (ne sme biti zelo pečen)

čebula

koriander ali peteršilj

Omaka: poper, sol, kumina, koriander, meta, vinska rutica, 2 žlici kisa, 2 žlici medu, 5 žlic olja

 

POSTOPEK

Splaknemo lečo in jo damo v vrelo vodo. Kuhamo, da se zmehča, približno 20 min. Posebej skuhamo kostanj in ga olupimo. Posebej zdrobimo poper, kumino, koriander, meto, rutico in omočimo s kisom. Dodamo med in sol po okusu. Zmešamo lečo, kostanj in omako. Po vrhu dodamo nekaj olivnega olja.


 

https://www.petracatering.si/

 

Oddajte svojo prijavo in prevzemite svojo BREZPLAČNO kulinarično knjižico na recepciji Tehnoparka Celje ~ od petka, 10. 12. 2021~.

POHITITE, ŠTEVILO KNJIŽIC JE OMEJENO❗ : PRIJAVA

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.