PETRA ZLATOPER
Dolgoletna gostinka in hotelirka Petra Zlatoper rada kuha jedi »skozi čas«. Od rimskih jedi do srednjeveških, ki navdušujejo tako zgodovinarje kot gurmane. Tokrat nam je predstavila rimsko jed.
LIBUM KRUHKI - RIMSKI KRUHKI IN LEČA S KOSTANJEM
Rimljani so hrani pripisovali velik pomen. Osnovne značilnosti njihovih jedi so prepletanje sladko-kislih okusov, močne začimbe, najrazličnejše vrste mesa in seveda velike količine. Te praznike jejte kot Rimljani!
LIBUM KRUHKI – rimski kruhki
SESTAVINE (za 8 kruhkov):
250 g sira feta
250 g skute
2 jajci
2–3 žlice kisle smetane
500 g bele gladke moke
lovorjevi listi
POSTOPEK
Feta sir razdrobimo v večjo posodo. Dodamo jajci, skuto in kislo smetano ter z vilicami vse sestavine dobro premešamo. Po občutku dodajamo moko in mesimo, dokler ne dobimo gladkega testa. Iz testa oblikujemo hlebčke. Z nožem naredimo na sredini rahle zareze, da kruh ne popoka. Na pekač damo peki papir in ga na gosto prekrijemo z lovorjevimi listi, ki kruhu dajo posebno aromo. Pečemo na 200 °C 40–45 minut, da kruh postane zlato rumene barve.
LEČA S KOSTANJEM
SESTAVINE:
200 g sive ali črne leče
300 g kuhanega ali pečenega olupljenega kostanja (ne sme biti zelo pečen)
čebula
koriander ali peteršilj
Omaka: poper, sol, kumina, koriander, meta, vinska rutica, 2 žlici kisa, 2 žlici medu, 5 žlic olja
POSTOPEK
Splaknemo lečo in jo damo v vrelo vodo. Kuhamo, da se zmehča, približno 20 min. Posebej skuhamo kostanj in ga olupimo. Posebej zdrobimo poper, kumino, koriander, meto, rutico in omočimo s kisom. Dodamo med in sol po okusu. Zmešamo lečo, kostanj in omako. Po vrhu dodamo nekaj olivnega olja.
Oddajte svojo prijavo in prevzemite svojo BREZPLAČNO kulinarično knjižico na recepciji Tehnoparka Celje ~ od petka, 10. 12. 2021~.
POHITITE, ŠTEVILO KNJIŽIC JE OMEJENO❗ : PRIJAVA