HOTEL EVROPA
Hotel Evropa je drugi najstarejši hotel v Sloveniji, zgrajen je bil v poznem 19. stoletju. Njegova arhitektura in interier navdušujeta goste še danes. Izkušnje, ugled in tehnika njihove slaščičarne se izražajo v popolnih sladicah.
BOŽIČNI KRUH STOLLEN
Vsak grižljaj domačega Stollena ima okus po božiču. Ta kvašeni kruh vsebuje okuse citrusov, rozin, ruma, začimb in bogate plasti sladkega marcipana.
SESTAVINE:
1 kg moke
2,5 dl toplega mleka
1 kocka svežega kvasa
200 g belih mletih mandljev
2 jajci
100 g sladkorja
lupinica 1 limone
1 večji zavitek vanilijevega sladkorja (12 g)
1/2 žličke cimeta
1/3 žličke kardamoma in 1/2 žličke muškatnega oreščka
100 g citronate
100 g oranžate
100 g fruitmixa
200 g mešanice rozin in brusnic
1,5 dl ruma
2 x 200 g marcipana
200 g zelo zmehčanega masla
1/2 žličke soli
Ostale sestavine:
stopljeno masla
sladkor v prahu
POSTOPEK
Vsaj uro pred peko ali kar čez noč v rumu namočimo suho sadje, brusnice, citronat, oranžat, miks sadja in limonino lupinico.
V drugo posodo presejemo moko, naredimo jamico, vanjo vlijemo toplo mleko, nadrobimo kvas in dodamo malo sladkorja. Počakamo 10 minut, da se naredi kvasec.
Malo premešamo, dodamo preostali sladkor, vanilijev sladkor, sol in začimbe.
Zmehčano maslo (ki ne sme biti tekoče) dodamo med gnetenjem z mešalnikom in prav tako jajce za jajcem. Ko je maslo zgneteno, dodamo še mlete mandlje.
Testo pustimo pokrito počivati 30 minut, potem vgnetemo še suho sadje.
Testo zvrnemo na pult, oblikujemo kroglo in pustimo pokrito dobro uro.
Vzhajano testo zvrnemo na pult in ga razdelimo na dve polovici.
Sploščimo ga v kvadrat (2cm debel), marcipan med rokami zgnetemo v svaljek dolžine testa in ga vtisnemo v testo.
Prekrijemo ga s spodnjo polovičko testa, da je spodnji del krajši od zgornjega.
Če so na vrhu rozine, jih odstranimo, da se ne bi preveč zapekle.
Na pregibu ga zvaljamo, da dobi obliko, ki jo mora imeti.
Testo pokrijemo in pustimo vzhajati 15 minut, pečico segrejemo na 190 stopinj C.
Pečemo ga 45 minut, po 20 minutah ga pokrijemo z alufoljo, da se ne zapeče preveč.
Namočimo ga v stopljeno maslo in nato vtremo s sladkorjem v prahu.
Manuela Forstnerič