HIŠA A
Restavracija z več kot 20-letno tradicijo je pred štirimi leti prenovila svojo podobo v Hišo A, ki še vedno slovi po morskih in mesnih specialitetah. V Hiši A prisegajo na svežo in sezonsko hrano, ki je okusnejša in bolj hranljiva od hrane, ki jo zaužijemo izven sezone. Dovršenost krožnikov in ambient restavracije vas bosta znova in znova privabljala.
Božični Surf `n Turf
Surf and turf dobesedno pomeni hrano s kopnega in morja. Zrezke in jastoge ali kozice, pečene na žaru, navadno postrežemo skupaj s krompirjem in solato.
SESTAVINE ZA 2 OSEBI:
Za Surf `n Turf potrebujemo:
500 g Rib–Eye Steak (suho zorjen)
300 g očiščenih kraljevih kozic
1 velik strok svežega česna
2 cela čilija
1,5 dl ekstra deviškega olivnega olja
svež peteršilj
solni cvet
poper
začimbe po vašem okusu
Za pire krompir potrebujemo:
0,5 kg mladega krompirja
1 dl mleka
125 g svežega masla
1 dl creme fraiche
Zigante tartufata 10%
svež črni tartuf (po želji)
POSTOPEK
Priprava steaka in kraljevih kozic
Steak iz hladilnika postavimo na sobno temperaturo. Kraljeve kozice olupimo in temeljito očistimo. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Peteršilj in česen nasekljamo na majhne koščke. Steak popečemo do želene stopnje (Rare – Medium – Well done). Ko je steak pečen, ga posolimo, popramo in pustimo počivati. V olivnem olju popečemo česen in čili. Pazimo, da se česen ne zažge (pečemo do zlato rjave barve). Dodamo očiščene in osušene kozice ter vse skupaj popečemo. Na koncu dodamo še sesekljani peteršilj in solni cvet.
Priprava pire krompirja
Krompir olupimo, narežemo in skuhamo v slani vodi. Ko je krompir kuhan, odlijemo vodo in dodamo mleko, maslo (masla ni nikoli dovolj) in creme fraiche.
Mešamo tako dolgo, da nastane gladka svilnata zmes. Na koncu rahlo vmešamo še tartufato in po želji obogatimo še s sveže naribanim tartufom.
Srečko Kukovič in Štefan Aleksič