Praznične dobrote celjskih kuharjev

Praznične dobrote celjskih kuharjev

Gostilna Francl: Jelenov file s tartufovim pirejem in rdečim zeljem #prazničnedobrote

GOSTILNA FRANCL

Gostilna z bogato tradicijo slovenske kuhinje in odličnih receptur nas navdihuje, svoj pečat pa jedem dajejo sodobne note njihovih kuharskih mojstrov.

 

 

Jelenov file s tartufovim pirejem in rdečim zeljem

Kot nalašč primerno za svečano praznično večerjo v družbi prijateljev, ki si želijo kulinaričnega presežka.

 

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:   

Jelenov file:

1 kg jelenovega fileja (kosi mesa po 250g)

1 dcl olivnega olja

5 g rožmarina

5 g solnega cveta

5 g grobega popra

 

Tartufov pire:

0,5 kg krompirja

100 g masla

5 g soli

5 g popra

40 g tartufate

10 g svežega črnega tartufa

 

Omaka:

100 g rjavega sladkorja

3 dcl sladkega rdečega vina

2 dcl jušnega fonda

jelenove kosti ali mesne obrezline od ostanka (približno 300 g)

10 g brinovih jagod

 5 g suhih jurčkov

25 g brusnične marmelade 

 

POSTOPEK

Jelenov file očistimo in narežemo na medaljončke, namočimo v olivno olje in dodamo rožmarin v olje. Pustimo 3-4ure.

Jelenov file popečemo na ponvici in začinimo z grobim poprom in solnim cvetom, pri katerem ohranimo čisti okus mesa.

Kot prilogo pripravimo tartufov pire in rdeče zelje:

krompir skuhamo in naredimo pire krompir, v katerega dodamo maslo ter začinimo. V pire krompir dodamo tartufato in nariban sveži tartuf. Skupaj premešamo in solimo ter popramo po želji.

Rdeče zelje podušimo, zalijemo z rdečim vinom ali portovcem in rjavim sladkorjem. Pustimo, da se zelje omehča in poduši.

Omaka:

za omako potrebujemo rjavi sladkor in sladko rdeče vino ter fond jušnje zelenjave; popečene jelenove kosti, brinove jagode, suhi jurčki ter brusnična marmelada.

Vse skupaj kuhamo 4 ure in počakamo, da se zreducira oziroma zgosti. Čisto omako precedimo. Omaka je tako brez glutena in laktoze.

 

Vladimir Mašič

www.gostilnafrancl.si

 

Oddajte svojo prijavo in prevzemite svojo BREZPLAČNO kulinarično knjižico na recepciji Tehnoparka Celje.

POHITITE, ŠTEVILO KNJIŽIC JE OMEJENO❗ : PRIJAVA

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.