GOSTILNA FRANCL
Gostilna z bogato tradicijo slovenske kuhinje in odličnih receptur nas navdihuje, svoj pečat pa jedem dajejo sodobne note njihovih kuharskih mojstrov.
Jelenov file s tartufovim pirejem in rdečim zeljem
Kot nalašč primerno za svečano praznično večerjo v družbi prijateljev, ki si želijo kulinaričnega presežka.
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
Jelenov file:
1 kg jelenovega fileja (kosi mesa po 250g)
1 dcl olivnega olja
5 g rožmarina
5 g solnega cveta
5 g grobega popra
Tartufov pire:
0,5 kg krompirja
100 g masla
5 g soli
5 g popra
40 g tartufate
10 g svežega črnega tartufa
Omaka:
100 g rjavega sladkorja
3 dcl sladkega rdečega vina
2 dcl jušnega fonda
jelenove kosti ali mesne obrezline od ostanka (približno 300 g)
10 g brinovih jagod
5 g suhih jurčkov
25 g brusnične marmelade
POSTOPEK
Jelenov file očistimo in narežemo na medaljončke, namočimo v olivno olje in dodamo rožmarin v olje. Pustimo 3-4ure.
Jelenov file popečemo na ponvici in začinimo z grobim poprom in solnim cvetom, pri katerem ohranimo čisti okus mesa.
Kot prilogo pripravimo tartufov pire in rdeče zelje:
krompir skuhamo in naredimo pire krompir, v katerega dodamo maslo ter začinimo. V pire krompir dodamo tartufato in nariban sveži tartuf. Skupaj premešamo in solimo ter popramo po želji.
Rdeče zelje podušimo, zalijemo z rdečim vinom ali portovcem in rjavim sladkorjem. Pustimo, da se zelje omehča in poduši.
Omaka:
za omako potrebujemo rjavi sladkor in sladko rdeče vino ter fond jušnje zelenjave; popečene jelenove kosti, brinove jagode, suhi jurčki ter brusnična marmelada.
Vse skupaj kuhamo 4 ure in počakamo, da se zreducira oziroma zgosti. Čisto omako precedimo. Omaka je tako brez glutena in laktoze.
Vladimir Mašič
Oddajte svojo prijavo in prevzemite svojo BREZPLAČNO kulinarično knjižico na recepciji Tehnoparka Celje.
POHITITE, ŠTEVILO KNJIŽIC JE OMEJENO❗ : PRIJAVA