Praznične dobrote celjskih kuharjev

Praznične dobrote celjskih kuharjev

Erika Grabar: Celjska rolca #prazničnedobrote

ERIKA GRABAR: CELJSKA ROLCA

Ko se pogovarjamo o Celju kot gastronomski destinaciji in vseh znanih jedeh ter slaščicah, ki se jih z nostalgijo spominjamo vsaj tri generacije, ne moremo brez omembe velikega imena celjskega gostinstva, direktorice celjskega turističnega podjetja NA – NA gospe Erike Grabar. Svojemu delu se je vedno predajala z veliko ljubeznijo in intuziazmom. Mesto direktorice je prevzela leta 1975. Uspešno je vodila kar šest poslovalnic: Slaščičarno Mignon, Restavracijo in pivnico Koper, Bistro in bonbonijero pri Vrtnici, Pivnico pri Starem piskru, Hotel Turška mačka, Samopostrežno restavracijo in slaščičarno NA - NA ter znameniti Hotel Turška mačka, ki je slovel po Grofovskem zrezku (svinjski zrezek
s šampinjoni v krompirjevih palačinkah) in Šarloti.


Gospa Erika Grabar je bila zaslužna tudi za adaptacijo penziona
NA – NA v Tijesnem pri Šibeniku, kjer so dopustovali zaposleni in številni drugi Celjani. Pred kratkim smo jo obiskali z željo, da nam zaupa skrivni recept najbolj slavne celjske sladice ROLCE. Po pričevanjih naj bi recept prinesel v slaščičarno Na- Na gospod Marković, ki je bil tam zaposlen kot slaščičar. Gospa Erika ima recept zapisanega med svojimi recepti v kuharski knjigi, mi pa ga danes delimo z vami.
Cele kuha vam razkriva recept za sestavine Celjske rolce!
Prepustite se domišljiji in izvirnosti pri uporabi sestavin.



SESTAVINE:
600 g lešnikov, orehov
800 g kristalnega sladkorja
18 – 25 beljakov jajc
- Za glazuro -
6 kg čokolade
3 l olja

 

 

Želimo vam brezmejne kulinarične sanje v letu 2022!

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.