"OD ODPADKOV DO ENERGIJE"

Interaktivna študijska pot ob prazniku Mestne občine Celje in svetovnem dnevu Zemlje

Četrtek, 20. april 2023, 09.00-12.30

V prazničnem aprilu in ob svetovnemu dnevu Zemlje, ki ga sicer vsako leto praznujemo 22. aprila, ko se po vsem svetu odvijajo dogodki za osveščanje glede varovanja okolja, želimo tudi v Celju izpostaviti skrb za naše okolje, različne okoljske problematike in nasloviti odnos družbe do naravnih virov, okolja in sočloveka. S tem namenom smo oblikovali kratek program za občanke in občane, ki smo ga poimenovali »Od odpadkov do energije«.

Interaktivna pot je namenjena vsem, ki si želijo pridobiti dodatne informacije in znanja za trajnostno ravnanje v našem vsakdanjem življenju. V sodelovanju s Tehnoparkom Celje, Regionalnim centrom za ravnanje z odpadki Celje in Toplarno Celje vas vabimo, da se nam pridružite v četrtek, 20. aprila 2023, med 9. in 12. uro.

PROGRAM

Četrtek, 20. april, 9.00–12.30

09.00: začetek poti v najvišjem nadstropju Tehnoparka Celje

10.30: pot s Celebusom s Stare avtobusne postaje Celje do Regijskega centra za ravnanje z odpadki

10.45: voden ogled Regijskega centra za ravnanje z odpadki

11.30: pot s Celebusom do Toplarne Celje

11.45: voden ogled Toplarne Celje

12.30: povratek na Staro AP Celje s Celebusom

 

Kako z odpadki ravnajo v Celju?

Odpadki, ki so in še vedno nastajajo v našem vsakdanu, so stari prav toliko, kot je star človek. V preteklosti so ljudje težave z odpadki reševali tako, da so jih preprosto zavrgli v neposredni svoji bližini. Zaradi smradu in kopičenja le-teh jim ni preostalo drugega, kot da so se preselili. Prvi zakoni na področju odpadkov segajo v leto 1354, ko so v Angliji izdali ukaz, da se morajo smeti iz vsake hiše odpeljati vsak teden. V 19. stoletju so ugotovili, da imajo odpadki praviloma visoko energetsko vrednost, s katero bi lahko proizvajali električno energijo. Prvo sežigalnico odpadkov so zgradili v Angliji leta 1874.

Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje (RCERO) je prvi in edini primer v Sloveniji izvedenega projekta za sistem ravnanja s komunalnimi odpadki in termično obdelavo odpadkov lahke frakcije ( Toplarna Celje), s tem pa izpolnjuje temeljno načelo ravnanja z odpadki v Evropski uniji – 5 stopenjsko hierarhijo ( preprečevanje, ponovna uporaba, recikliranje, drugi postopki predelave in odlaganje).

Ljudje mislimo, da se življenjska pot odpadka konča v zabojniku in na koncu na odlagališču, vendar temu ni tako. Kako z odpadki ravnajo v Celju? Komunalni delavci odpadke odložijo v sortirnico ločeno zbranih frakcij (papir, kovina, steklo, mešani komunalni odpadki). Iz sortirnice se pošljejo na mehansko – biološko obdelavo (MBO), kjer jih z mletjem, mehansko in biološko obdelavo ločimo na lahko in težko frakcijo. Težko frakcijo predstavljajo odpadki, ki jih energetsko ni možno predelati, zato se odložijo na odlagališču. Lahko frakcijo (30.000 ton odpadkov) odpeljejo v Toplarno Celje za energetsko izrabo odpadkov po MBO, iz katerih se proizvaja toplotna in električna energija. S Toplarno Celje se količina odloženih odpadkov na deponiji Bukovžlak zmanjša za 65 %, rešen je problem blata iz komunalne čistilne naprave v Tremerjah (5.000 ton dehidriranega blata) in toplota, pridobljena s sežigom, se uporabi za proizvodnjo elektrike in toplote ( 2 MW električne energije in 15 MW toplotne energije). Ostanki po termični obdelavi so pepel in žlindra ( uporabita se lahko v gradbeništvu ali odložita na odlagališče v Bukovžlak) ter filtrski ostanki ( zaradi povišanih vrednosti kovin in soli sodijo med nevarne odpadke, za katere poskrbijo pooblaščeni za ravnanje z nevarnimi odpadki).

Celje je odličen primer zaključenega krogotoka odpadkov od katerega ima korist tudi lokalna skupnost.

 

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.