PREPROSTO DOBRA HRANA
Preprosto dobra hrana je kuharska knjiga s 50 zdravimi in preprostimi recepti za okusne zajtrke ter malice.
Knjiga je nastala z namenom, da bi zdravo hrano približala vsem, tako tistim, ki se z zdravo prehrano še nikoli niso srečali, kot tudi tistim, ki so to že večkrat poskusili, ali pa želijo zdrave navade ohraniti.
Za vas sem izbrala 50 zdravih receptov, med katerimi najdete tudi:
-veganske
-vegetarijanske
-brez laktoze
-brez glutena
Vsi recepti pa so zagotovljeno preprosti, okusni in najpomembnejše: ZDRAVI in blagodejno vplivajo na naše telo in počutje.
Preprosto dobra hrana je primerna za vse starostne skupine; tako tiste, ki želite izgubiti odvečne kilograme in spremeniti vaš način življenja, kot tudi vse, ki bi radi ohranili vitalno telo in zdrav duh v zdravem telesu.
ali na spletni strani preprostodobrahrana.si
Recenziji knjige Preprosto dobra hrana
Mia Radišek, mlada ustvarjalka novih kuharskih receptov za zdrave jedi, je v želji, da bi svoje kulinarično znanje predala naprej, napisala svojo prvo kuharsko knjigo Preprosto dobra hrana, opremljeno s fotografijami jedi, ki jih je sama pripravila ter ujela v fotografski objektiv.
Pomembno ji je, da začnejo vrstniki drugače gledati na zdravo prehrano, da spoznajo, da zdrava hrana ne pomeni odrekanja našim najljubšim jedem, stroge diete in prehranjevanja le s sadjem ter zelenjavo.
Knjiga vsebuje kar 50 raznolikih zdravih in hranljivih receptov (od slanih do sladkih, tistih, ki potrebujejo peko ali ne...), ki so prav tako res okusni. Priprava ne zahteva nobenega kuharskega predznanja, sestavine pa lahko kupimo skoraj kjerkoli.
Recepti so bili zasnovani tako, da jih lahko pripravi vsak, prav tako pa ne dajejo občutka zdrave, brezokusne hrane. Veliko ljudi namreč meni, da je zdrava hrana vedno brez okusa, zelene barve in nizkokalorična. S tem se seveda Mia ne strinja, saj je uspela dokazati, da je lahko zdravo zelo okusno, estetsko privlačno in preprosto za pripravo.
Knjigo je napisala popolnoma sama, recepte pa so preizkušali vsi domači in ji dajali nasvete, kako izpopolniti okuse in približati zdrave jedi vsem, tudi tistim, ki se s tem še niso nikoli srečali.
Poleg vseh receptov je v knjigi podrobneje razložila pomen zajtrka in malice ter napisala veliko nasvetov na temo, kako začeti z zdravim kuhanjem, kako si organizirati kuhinjo, kaj so pomembne sestavine in kako postati ter tudi ostati motiviran za pripravo vsakodnevnih zdravih obrokov.
Za vsak recept je izračunala tudi hranilne vrednosti (kalorije, ogljikove hidrate, maščobe...), da lažje presodimo, ali smo pojedli zadosti oz. premalo. Pri vsakem receptu lahko tudi razberete zahtevnost priprave in za koliko oseb je jed predvidena. Prav tako je vedno predstavljena ena sestavina (njen vpliv na zdravje, katere vitamine in minerale vsebuje, kako in kje jo še lahko uporabimo...), ki jo je uporabila v jedi.
Elizabeta Štorman
Direktorica
Štorman, gostinstvo in storitve, d.o.o.
Takrat še ne polnoletna Mia Radišek, simpatična dijakinja Gimnazije Celje Center, se je odločila, da bo napisala knjigo z okusnimi in zdravimi recepti ter s tem svojim vrstnikom in ostalim približala pomen in pripravo uravnoteženih obrokov za malico, zajtrk ali kosilo. Knjiga nosi naslov Preprosto dobra hrana, kar nam takoj da vedeti, da so recepti preprosti in zdravi.
Knjiga je lepo oblikovana, podprta z odličnimi fotografijami, ki jih je posnela sama avtorica. Vsebinsko je lepo razdelila recepte po sklopih, ki jih povezuje rdeča nit – zdravo in preprosto. Poglavja v knjigi, kot so uvodne besede, ovsene kaše, ostale sladke kaše, pečeno, pudingi in podobno, smutiji, razno, in slano, so lepo ločena s fotografijo čez celotno stran in stranjo z naslovom poglavja. Knjiga ima na koncu prostor za beleženje svojih receptov, zapiskov in opomb. Avtorica je v knjigi zbrala 50 različnih receptov, pod vsak recept pa je napisala tudi hranilne vrednosti obrokov, kar je zelo dobrodošlo za ljudi, ki jim je pomembno, kaj z obrokom zaužijejo, in se tako lahko izognejo zamudnemu računanju posameznih vrednosti. Poleg tega je pri vsakem receptu izpostavila glavno sestavino in izluščila njen pomen v prehrani.
Recepti v knjigi so napisani natančno, s podrobnimi navodili za pripravo posameznega recepta, ki jih lahko sami pripravimo z običajnimi pripomočki v domači kuhinji. Verjamem, da je marsikoga spodbudila, da si je s pomočjo njene knjige in njenega navdiha pripravil odličen in uravnotežen obrok.
Zvone Gračner
Restavracija Hotel Evropa, Celje
O AVTORICI
Mia Radišek, dijakinja Gimanzije Celje – Center, je slovenska mlada ustvarjalka novih kuharskih receptov za zdrave jedi. Je avtorica kuharske knjige Preprosto dobra hrana. Že od malega po mamini zaslugi vsak dan uživa zdrave obroke, ki so ji čez čas prirasli k srcu. Zdrava hrana ji pomeni skrb za telo, dobro počutje in ohranjanje povezanosti z naravo ter telesom.
Pri 14 letih je začela preučevati zdravo prehrano in iz sestavin ustvarjati nove kuharske recepte za zdrave jedi, kar je kmalu postala njena velika strast, ki jo jo želela deliti z drugimi, je zato ustanovila na spletnem družabnem omrežju Instagram profil @mia_kuha_zdravo, kjer redno objavlja nove preproste recepte.
Kot srednješolki ji je pomembno, da začnejo vrstniki drugače gledati na zdravo prehrano, da spoznajo, da zdrava hrana ne pomeni odrekanja našim najljubšim jedem, stroge diete in prehranjevanja le s sadjem ter z zelenjavo. Pomembno je, da vemo, kako izločiti nezdrave sestavine in jih zamenjati z bolj zdravimi ter hranljivimi, kar ob pravem izboru sestavin večinoma niti ne vpliva na okus.
Njeni recepti so zelo preprosti, zato boste po njih radi posegali vegani in tudi manj strogi vegetarijanci ter ostali ljubitelji okusne hrane. Primerni so za vse, ki se prvič srečujete z zdravo hrano in želite izboljšati svoj način življenja ali pa si prizadevate ohraniti zdrav način prehranjevanja ter ustrezen življenjski slog.
KULINARIČNO BLOGANJE Z MIO
Obiščite portal kulinaričnega bloganja z Mio, posvečen zdravemu prehranjevanju. Mia nas razvaja z okusnimi in zdravimi jedmi, ki obogatijo naš jedilnik! Kot mladi avtorici kuharske knjige ji je pomembno, da njeni vrstniki spremenijo pogled na zdravo prehrano. Želi pokazati, da zdrava hrana ne pomeni odpovedovanja priljubljenim jedem, strogih diet in prehranjevanja zgolj s sadjem ter zelenjavo.
Obišči portal KULINARIČNO BLOGANJE Z MIO
KULINARIČNE DELAVNICE
V Tehnoparku Celje pod mentorstvom Mie Gradišek potekajo otroške in mladinske kulinarične delavnice, pri katerih se uporabljajo recepti iz knjige "Preprosto dobra hrana". Nekateri otroci se pri teh delavnicah prvič spoznajo s pojmom zdrava prehrana in s kuhinjskimi pripomočki.