Danes praznujemo Dan žena! ​

V Tehnoparku Celje danes slavimo dosežke žensk po vsem svetu, predvsem pa se oziramo na njihov izjemni prispevek v znanosti.

Kakšni so še vedno glavni izzivi žensk v znanosti?

Na razpravi o ženskah v znanosti, ki je potekala 15. februarja v Tehnoparku Celje, so sodelovale znanstvenice z različnih področij, starosti in interesov. Izpostavile so, da v družbeno-kulturnem okolju še vedno ni popolne enakosti med moškimi in ženskami, vendar se te razlike počasi zmanjšujejo. Poudarile so vpliv okolja, vzgoje, izobraževanja in medijev na vlogo žensk v znanosti, ter opozorile na pomembnost vzgoje otrok in mladih ter ločevanja poklicnega in družinskega življenja. Kljub prisotni diskriminaciji na področju znanosti so znanstvenice prepričane, da je delo v znanosti velik privilegij. Navdušene so nad svojim delom in s svojimi izkušnjami navdihujejo tudi mlade udeleženke, ki so jih spraševale predvsem o izzivih in priložnostih v znanstvenem poklicu. Vabljeni k ogledu okrogle mize Žensk v znanosti: https://www.youtube.com/watch?v=bsujsWAaozE&t=7s

In še nekaj statističnih podatkov:

Nobelova nagrada in nagrada Sveriges Riksbank za ekonomske znanosti v spomin na Alfreda Nobela sta bili med letoma 1901 in 2023 podeljeni 65-krat ženskam. Le ena ženska, Marie Curie, je bila nagrajena dvakrat, in sicer z Nobelovo nagrado za fiziko leta 1903 ter Nobelovo nagrado za kemijo leta 1911. To pomeni, da je Nobelovo nagrado med letoma 1901 in 2023 prejelo skupaj 64 žensk. Nobelovo nagrado je prejelo 894 moških, 64 žensk in 27 organizacij. (Vir: nobelprize.org)

V Sloveniji je več kot 6000 doktoric znanosti, kar kaže na pomemben napredek vključevanja žensk v akademski svet. Delež žensk med novimi doktoricami in doktorji znanosti se je v zadnjih 40 letih povečal za 35 odstotnih točk, kar je izjemno spodbudno. (Vir: delo.si)

Ponosni smo na vse ženske, ki s svojim znanjem in strastjo spreminjajo svet znanosti! Ne pozabimo podpreti in slaviti njihovih neprecenljivih prispevkov za našo skupno prihodnost!

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.