✨️ČAROBNI ČEŠPLJEVI CMOKI V VANILIJEVI KREMI✨️
Češpljevi cmoki (za 10 oseb)
1000 g škrobnatega krompirja
200 g moke (1/2 ostre, 1/2 mehke)
4 jajca
50 g masla
400 g svežih sliv
80 g sladkorja
100 g cimeta, pomešanega z drobtinami
Postopek:
Krompir skuhamo, olupimo in vročega gladko pretlačimo. Stresemo na delovni pult, naredimo jamico in vanjo ubijemo 4 jajca. Rahlo solimo. Med mešanjem dodajamo presejeno moko in zagnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo in narežemo kvadrate, debeline cca. 1 cm. V sredino položimo izkoščičeno polovico slive, dodamo sladkor in cimet. Oblikujemo cmok in ga kuhamo v slanem kropu cca. 20 minut. Na maslu prepražimo drobtine in v njih povaljamo cmoke. Oblijemo s cimetom in sladkorjem in slivovo čežano ter vanilijevo kremo.
Vanilijeva krema (za 4 osebe)
200 ml mleka
48 g sladkorja
Vanilijev strok
Cimet
40 g rumenjakov (2 kom.)
Ščep soli
8 g škroba
Postopek:
Rumenjake, sladkor, sol, cimet in sredico vanilijevega stroka penasto umešamo nad soparo. Škrob zmešamo z žlico hladnega mleka in vmešamo med rumenjake. Med stepanjem prilivamo vroče mleko. Stepamo nad vodno kopeljo, da dobimo gosto tekočo vanilijevo omako.
Slivova čežana (za 4 osebe)
100 g svežih izkoščičenih sliv
20 g sladkorja
limonina lupinica
20 g masla
Postopek:
Na maslu karameliziramo sladkor, dodamo sveže slive, limonino lupinico, prilijemo malo vode in kuhamo, da se slive razkuhajo. Dobro zmešamo v kuhinjskem mešalniku.
LISJAK CELJSKI
V Hiši Lisjak nudijo odlično izbiro tortic, zajtrkov, tedenskih malic, kosila in a’la carte večerje. Kulinarične dobrote in zaposleni so tisti, ki dajejo poseben pečat tudi celjski lokaciji.