Medenjaki
»Danes s tabo delim še zadnji praznični recept, ki pa izgleda na prvi pogled nekaj res običajnega, a so v resnici ti medenjaki nekaj posebnega. So brez dodanega sladkorja, maščob in laktoze, če pa izbereš še pravilno moko, pa tudi brez glutena. Medenjaki so bili od nekdaj moji najljubši praznični piškoti, ki smo jih tradicionalno pripravljali doma vsako leto na božični večer. Ti medenjaki so primerni tudi za celoten zimski čas, saj se jih skorajda ne moreš naveličati, vedno pa se podajo k skodelici toplega čaja ali katerega drugega toplega napitka.«
Mia
Sestavine
500 g medu 100ml tople vode
650 g moke pirina/ajdova/ržena žlica sode bikarbone
žlica limoninega soka
začimbe za medenjake cimet, ingver v prahu, klinčki, vanilja, kardamom...
PRIPRAVA
1 Pečico prižgemo na 180 stopinj C.
2 V posodi dobro zmešamo moko, sodo bikarbono in začimbe. Dodamo med, toplo vodo in limonin sok ter zgnetemo.
3 Limonin sok dodamo na koncu, da aktiviramo sodo bikarbono.
4 Ko imamo lepo testo, ga razvaljamo, oblikujemo medenjake bo želji in jih pečemo nekje 10 min.
Shrani jih v stekleni posodi, da se ne izsušijo, pojej pa jih v roki 14 dni.