✨️JOGURTOVA BOŽIČNA TORTA✨️
Lahka in nežna, kot prve snežinke. S to pravljično torto boste navdušili vso družino in prijatelje.
Zimska pravljica v vaši kuhinji - Božična jogurtova torta.
Recept
Biskvit:
50 g moke
50 g lešnikov
100 g sladkorja
3 jajca
1 žlička pecilnega praška
1 žlička cimeta
Jogurtova plast:
3×180 g božičnega jogurta
1×180 g navadnega jogurta
250 ml smetane
9 lističev želatine
4 žlice sladkorja v prahu
V jamicah se skriva:
300 g kuhanih jabolk s sladkorjem po okusu
Postopek
Biskvit:
1. Pečico segrejemo na 180 °C.
2. Sladkor in lešnike sesekljamo v sekljalniku ter zmeljemo do finega.
3. V električnem mešalniku zmešamo jajca, lešnike in sladkor.
4. Dodamo presejano moko, zmešano s cimetom in pecilnim praškom ter vse skupaj ponovno zmešamo.
5. Maso za biskvit vlijemo v pekač, katerega dno je obloženo s papirjem za peko.
6. Pečemo 10-15 minut.
Jogurtova krema:
1. Vse jogurte dodamo v posodo in jih sladkamo po želji.
2. V drugi posodi stepemo smetano do čvrstega.
3. Želatino namočimo v hladno vodo in počakamo, da se napoji. Ožememo jo s prsti in raztopimo nad srednjim ognjem z dvema žlicama mleka.
4. Z električnim mešalnikom želatino zmešamo z jogurtom, nato pa še primešamo smetano.
5. Okoli biskvita ustvarimo obod, obdan z acetatno folijo (ali papirjem za peko) in čez prelijemo nežno jogurtovo kremo.
6. Mini plastične kozarčke enakomerno v krogu razporedimo po torti. Ne postavimo jih preveč k robu, ker lahko jez s prelivom popusti. Kozarčke nežno potisnemo do biskvita, nato pa v njih dotočimo hladno vodo, da jih obtežimo.
7. Torto za najmanj 6 ur postavimo v hladilnik.
8. Preden torto postrežemo, moramo odstraniti mini plastične kozarčke. Z žličko iz njih poberemo nekaj vode in dotočimo vročo vodo. Po nekaj času jogurtov prijem popusti, kar nemudoma izkoristimo in odstranimo kozarčke.
Preliv iz kuhanih jabolk:
1. V posodo stresemo na koščke narezana kuhana jabolka in jih posujemo z 20 g vanilijevega sladkorja. Dodamo 10 žlic jabolčnega soka.
2. Kuhamo in mešamo nad srednjim ognjem.
3. Jabolka ohladimo, nato pa nadvse previdno vlijemo v jamice na torti.
HOTEL EVROPA
Hotel Evropa je drugi najstarejši hotel v Sloveniji, zgrajen je bil v poznem 19. stoletju. Njegova arhitektura in interier navdušujeta goste še danes. Izkušnje, ugled in tehnika njihove slaščičarne se izražajo v popolnih sladicah.