Festival trajnosti v Tehnoparku Celje privabil več kot 3.000 obiskovalcev

Festival trajnosti v Tehnoparku Celje, ki je potekal v sklopu Evropskega tedna trajnostnega razvoja 2024, je v treh tednih na interaktivne delavnice, predavanje, razstave in druge dogodke, privabil več kot 3.000 obiskovalcev. Med njimi 2.000 učencev in dijakov iz cele Slovenije in sosednje Hrvaške.

V Tehnoparku Celje smo se tudi letos pridružili Evropskemu tednu trajnostnega razvoja (ETTR), ki spodbuja organizacijo dogodkov in aktivnosti za promocijo trajnostnega razvoja v Evropi. V treh tednih smo organizirali 12 različnih aktivnosti. »Veseli smo, da smo z delavnicami, predavanji, razstavami in drugimi dogodki k obisku Tehnoparka Celje privabili več kot 3.000 obiskovalcev, od tega 2.000 učencev in dijakov iz 22-ih slovenskih krajev in tudi sosednje Hrvaške. Še bolj kot številke pa nas veseli dejstvo, da so vsi, z aktivnim sodelovanjem, spoznali konkretne prakse za zmanjševanje ogljičnega odtisa, pridobivali nova znanja ter se srečali s praktičnimi primeri inovativnih rešitev za prihodnost, kot so upcycling, trajnostna moda in eko-dizajn,« je ob koncu Festivala trajnosti povedala direktorica Tehnoparka Celje Andreja Erjavec. Najštevilnejša je bila udeležba na delavnici Zelena delovna mesta, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj, inovativni izpovedni dražbi oblačil Kurja omara ter v preizkušanju znanja v kvizu Hrana in trajnost. Precejšnje zanimanje so požele tudi: mednarodna multimedijska razstava Atmosfere, razstava izdelkov trajnostnih kREativnic Tehnoparka Celje ter razstava Pilotova dnevna soba. Slednja je še vedno na ogled (op. Do 13. 10. 2024), vključuje pa izjemne in unikatne pohištvene kose izdelane iz recikliranih letalskih delov, ki pod blagovno znamko Papa Juliett Aviaton Art združujejo inovativnost, umetnost ter trajnost. Poleg naštetega smo v okviru festivala izvedli tudi številne trajnostne delavnice, na katerih so se udeleženci naučili, kako iz odpadnih materialov ustvariti nove, uporabne predmete. Pripravili smo tudi delavnico izdelave varne igračke iz rabljenega tekstila za kužke in mucke ter organizirali trajnostno nakupovanje v Tehno štacuni.

V Tehnoparku Celje bomo tudi po končanem Festivalu trajnosti nadaljevali s spodbujanjem trajnostnega razvoja in varovanja okolja. Pred prihajajočim Evropskim tednom zmanjševanja odpadkov 2024 (EWWR), ki bo od 16. do 24. novembra 2024, smo skupaj z javnim podjetjem Simbio objavili nagradni natečaj Moj dan z manj odpadne hrane. V okviru izziva so posamezniki, šolske skupine, družine in vsi ostali vabljeni, da se do 11. novembra prijavijo s predstavitvijo enodnevnega prehranjevanja s čim manj živilskimi odpadki. Strokovna komisija bo izbrala najboljše rešitve ter jih, na posebni slovesnosti, tudi nagradila. Spodbujamo trajnostne prakse v skupnosti ter razmislek o človekovem odnosu do hrane ter o okoljskem, gospodarskem in družbenem vplivu zavrženih živilskih odpadkov.

Sporočilo za javnost

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.