Hrustljavi "burek" zvitki

"Burek je tradicionalna jed, ki izvira iz Otomanskega cesarstva in je še danes priljubljena v številnih balkanskih državah, pa tudi v Turčiji. Burek je najverjetneje nastal v Anatoliji in se razširil na Balkan med otomansko okupacijo. Njegov izvor sega v 15. stoletje. Burek se najpogosteje pripravlja z vlečenim testom in je lahko polnjen z različnimi nadevi, npr. z mletim mesom, z mešanico skute ali feta sira, s krompirjem, z jabolki in sladkorjem itd. Na Balkanu obstajajo tudi različni načini priprave bureka: V Bosni in Hercegovini se npr. burek običajno pripravlja v obliki spirale (rolan) in je tradicionalno polnjen z mesom. Druge vrste bureka (s sirom, krompirjem itd.) imajo svoje posebne nazive, kot so sirnica, krompiruša ipd. V Srbiji je burek bolj okrogle oblike in se peče v velikih pladnjih. Lahko je napolnjen z mesom, sirom ali kombinacijami. Danes pa lahko na ta seznam dodam še mojo zdravo, nemastno in visokobeljakovinsko verzijo špinačnega bureka v obliki zvitkov oz. rolic. Namesto skute sem uporabila tofu in mu dodala feta sir. Jed je lahko tudi veganska, če uporabiš veganski feta sir."

Mia

SESTAVINE

polnozrnato vlečeno testo

400 g tofuja

250 g feta sira

100 g sveže špinače

1 mlada čebula

2 žlici oljčnega olja

1 žlica javorjevega sirupa

začimbe: origano, bazilika, drobnjak, sol, poper

PRIPRAVA

1 Pečico prižgi na 170 stopinj C.

2 Na 1 žlici oljčnega olja prepraži nasekljano mlado čebulo.

3 Špinačo operi s toplo vodo, jo ožami, nahitro nasekljaj in dodaj čebuli.

4 Dodaj začimbe in praži 5 min.

5 V večjo posodo nadrobi tofu in feta sir, da dobiš zrnato strukturo podobno skuti.

6 Zmesi dodaj špinačo, dobro premešaj in poskusi. Po potrebi dodatno začini.

7 Če imaš kupljeno vlečeno testo, uporabi 2 in ju prereži na pol.

8 Na vsako polovico daj 1 zvrhano žlico nadeva. Zrolaj 1x (kot palačinko), nato pa stranske robove prepogni proti sredini in zvij do konca.

9 Postopek ponavljaj, dokler ti ne zmanjka mase.

10 Vsak zvitek premaži z mešanico 1 zlica oljčnega olja in 1 žlica javorjevega sirupa.

11 Peci do zlato rumene barve (prbl. 40 min).

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.