Hrustljavi "burek" zvitki
"Burek je tradicionalna jed, ki izvira iz Otomanskega cesarstva in je še danes priljubljena v številnih balkanskih državah, pa tudi v Turčiji. Burek je najverjetneje nastal v Anatoliji in se razširil na Balkan med otomansko okupacijo. Njegov izvor sega v 15. stoletje. Burek se najpogosteje pripravlja z vlečenim testom in je lahko polnjen z različnimi nadevi, npr. z mletim mesom, z mešanico skute ali feta sira, s krompirjem, z jabolki in sladkorjem itd. Na Balkanu obstajajo tudi različni načini priprave bureka: V Bosni in Hercegovini se npr. burek običajno pripravlja v obliki spirale (rolan) in je tradicionalno polnjen z mesom. Druge vrste bureka (s sirom, krompirjem itd.) imajo svoje posebne nazive, kot so sirnica, krompiruša ipd. V Srbiji je burek bolj okrogle oblike in se peče v velikih pladnjih. Lahko je napolnjen z mesom, sirom ali kombinacijami. Danes pa lahko na ta seznam dodam še mojo zdravo, nemastno in visokobeljakovinsko verzijo špinačnega bureka v obliki zvitkov oz. rolic. Namesto skute sem uporabila tofu in mu dodala feta sir. Jed je lahko tudi veganska, če uporabiš veganski feta sir."
Mia
SESTAVINE
polnozrnato vlečeno testo
400 g tofuja
250 g feta sira
100 g sveže špinače
1 mlada čebula
2 žlici oljčnega olja
1 žlica javorjevega sirupa
začimbe: origano, bazilika, drobnjak, sol, poper
PRIPRAVA
1 Pečico prižgi na 170 stopinj C.
2 Na 1 žlici oljčnega olja prepraži nasekljano mlado čebulo.
3 Špinačo operi s toplo vodo, jo ožami, nahitro nasekljaj in dodaj čebuli.
4 Dodaj začimbe in praži 5 min.
5 V večjo posodo nadrobi tofu in feta sir, da dobiš zrnato strukturo podobno skuti.
6 Zmesi dodaj špinačo, dobro premešaj in poskusi. Po potrebi dodatno začini.
7 Če imaš kupljeno vlečeno testo, uporabi 2 in ju prereži na pol.
8 Na vsako polovico daj 1 zvrhano žlico nadeva. Zrolaj 1x (kot palačinko), nato pa stranske robove prepogni proti sredini in zvij do konca.
9 Postopek ponavljaj, dokler ti ne zmanjka mase.
10 Vsak zvitek premaži z mešanico 1 zlica oljčnega olja in 1 žlica javorjevega sirupa.
11 Peci do zlato rumene barve (prbl. 40 min).