BELJAKOVINSKI NARASTEK
"Verjetno nisem edina, ki se ji pogosto zgodi, da ostane hladilnik poln že skoraj neužitne, stare zelenjave in drugih izdelkov, ki bi jih najraje samo vrgli v koš za smeti. Zavržena hrana je pereč problem, ki ima velik vpliv na okolje in gospodarstvo. Povprečen človek na leto zavrže okoli 70 kg hrane, kar skupaj na svetovni ravni znaša več kot 1,3 milijarde ton zavržene hrane letno. To ne pomeni le izgube dragocenih virov, kot so voda, energija in zemlja, ampak tudi prispeva k večji količini odpadkov in emisij toplogrednih plinov. Nekaj rešitev za zmanjšanje tega problema vključuje boljše načrtovanje nakupov, shranjevanje hrane, uporabo ostankov za nove jedi in kompostiranje. Prav vsak izmed nas lahko prispeva k rešitvi tako, da poskuša zavreči čim manj hrane in s tem skrbi za trajnostno prihodnost. S tem namenom sem danes pripravila res super idejo za slan narastek, v katerega lahko skrijemo skoraj vse "ostanke" in tako pripravimo res okusen in uravnotežen obrok."
Mia
SESTAVINE
2 veliki bučki
3 veliki korenčki
3 velike paprike
5 cm pora
1 žlica oljčnega olja
200 g zrnatega sira cottage cheese
6 jajc
200 g ovsenih kosmičev
nekaj feta sira
začimbe: drobnjak, bazilika, timijan, sol, poper, česen v prahu...
1 čajna žlička pecilnega praška
PRIPRAVA
SERVINGS 4-6 PREP 20 MIN | COOK 30 MIN | TOTAL 50 MIN
1 Pečico segrejemo na 200 stopinj C.
2 Vso zelenjavo dobro operemo (in po potrebi tudi olupimo) in naribamo.
3 Por nasekljamo in ga prepražimo na oljčnem olju.
4 V ponev dodamo vso naribano zelenjavo in pražimo nekje 10 min.
5 Med tem v drugi posodi zmešamo jajca, začimbe, ovsene kosmiče, pecilni prašek in cottage cheese oz. zrnati sir.
6 Ko je zelenjava prepražena in rahlo ohlajena jo dodamo k mešanici jajc, kosmičev in zrnatega sira ter nežno premešamo.
7 Maso vlijemo v pekač, nato po vrhu nadrobimo nekaj feta sira (po občutku in okusu), ga narahlo potlačimo v zmes (da se med peko ne zažge) in pečemo prbl. 30 min.
Zelenjava je lahko čisto poljubna, zato uporabi to, kar že imaš doma. Če nimaš pora, lahko na mesto tega uporabiš čebulo, prav tako lahko zrnati sir zamenjaš s skuto ali kislo smetano. Ovsene kosmiče jaz velikokrat zamenjam z ostanki vlečenega testa, ki mi ostanejo po tem, ko delam štrudelj ali "burek zvitke" (recept iz mojega bloga). Lahko jih zamenjaš tudi s pirinimi/ajdovimi/koruznimi kosmiči itd. Bistvo je torej, da lahko sestavine zelo prilagajaš temu, kar že imaš doma in si s tem prihraniš čas ter denar; najpomembnejše pa je, da ne zavržeš hrane.