Zdrav kruh brez kvasa
»Če se tudi tebi ne ljubi peči klasičnega kvašenega kruha in čakati, da le-ta vzhaja in počiva itd., imam zate popolno rešitev. To je moj kruh brez kvasa za katerega potrebuješ največ 10 min za pripravo, ostalo pa bo namesto tebe opravila pečica. Kruh brez kvasa je lažje prebavljiv, manjše je tveganje za alergije in ima daljši rok trajanja (odlična ideja za meal prep).«
Mia
Sestavine
250 g pirine polnozrnate moke
250 g ajdove polnozrnate moke
100 g ajdovih hrustljavčkov izbirno
15 g sončničnih semen
15 g lanenih semen
1 žlička sode bikarbone ščepec soli
50 ml oljčnega olja
200 ml ovsenega mleka
200 g čvrstega manj mastnega jogurta
PRIPRAVA
PREP 10 MIN | COOK 50 MIN | TOTAL 60 MIN
1 Pečico segrejemo na 180 °C.
2 V posodi zmešamo skupaj pirino in ajdovo moko, ajdove hrustljavčke (izbirno), semena, sol in sodo bikarbono.
3 Oljčno olje, ovseno mleko in jogurt zmešamo posebej in počasi dodajamo suhim sestavinam.
4 Vse skupaj dobro pregnetemo in damo v pekač (25 cm x 8 cm), obložen s peki papirjem.
5 Pečemo 50 minut in počakamo, da se kruh ohladi. Pira vsebuje veliko vitaminov B2, A in E ter mineralov. Bogata je z beljakovinami, saj jih vsebuje kar 20 %, kar je še enkrat več kot pri navadni pšenici, in z ogljikovimi hidrati, ki imajo pomembno vlogo pri strjevanju krvi ter stimuliranju imunskega sistema.