Beljakovinske ploščice
»Nedolgo nazaj sem zasledila, da bi morali dnevno zaužiti vsaj 100g beljakovin. To je pritegnilo mojo pozornost, zato sem se odločila preračunati svoj jedilnik in ugotovila, da dnevno zaužijem manj kot 100g beljakovin. In zakaj beljakovine? Beljakovine so poglavitne za rast, so osnovni gradnik naših celic, bistvene so tudi za njihovo pravilno delovanje. Če v telo ne vnesemo dovolj beljakovin, potem se prične mišično tkivo razgrajevati. Naše telo v takem primeru deluje tako, da jemlje beljakovine iz dela, kjer jih je največ. Ko beljakovin ni več dovolj, so ogrožene naše vitalne funkcije – imunska odpornost, energija. V prehrano sem torej morala vključiti več beljakovin. Sprva sem se posluževala trgovinskih beljakovinskih ploščic, ki pa so dandanes kar precej drage in velikokrat vsebujejo tudi veliko nezdravih sestavin, zato sem se odločila, da jih poustvarim kar sama doma. Gre za lahke beljakovinske ploščice, ki jih je zelo enostavno pripraviti, potrebuješ le 6 sestavin, najpomembnejše pa je to, da so odličnega okusa.«
Mia
Sestavine
3/4 skodelice ovsenega mleka
2 žlici vanilije
1/4 skodelice poljubnih beljakovin v prahu
1/2 zvrhane skodelice arašidovega masla v prahu
4 skodelice ekspandiranega žita
1/2 temne čokolade brez sladkorja
PRIPRAVA
ZA 12 PLOŠČIC | PRIPRAVA 15 MIN | KUHANJE / | SKUPAJ 15 MIN
V posodi do gladkega zmešaš mleko, beljakovine v prahu, vanilijo ter arašidovo maslo v prahu. Dodaš ekspandirano žito (po želji) ter dobro premešaš. Maso enakomerno razporedimo po poljubno veliki posodi ter potlačimo s spatulo ali žlico. Stopimo temno čokolado ter jo prelijemo po vrhu, počakamo, da se strdi, in samo še uživamo. Beljakovine v prahu so lahko res poljubne; veganske/ sirotkine/z okusom ali brez... imaš pa res veliko izbiro v skoraj vseh trgovinah. Če doma nimaš arašidovega masla v prahu, lahko preprosto uporabiš navadnega ali katerokoli drugo maslo oreščkov (npr. mandljevo maslo...).