Skutina pita

»Navdih za to jed sem dobila v šoli, ko smo se pogovarjali o tradicionalni, lahko rečemo balkanski jedi, bureku. Verjetno ga vsi poznate, je pa burek v resnici le mesni. Tisti s sirom se imenuje "sirnica", z zeljem "zeljanica"... Jaz osebno sem vedno raje izbrala sirnico, je pa burek zelo mastna in nasitna jed, zato sem dobila idejo, da lahko naredim skutino pito na bolj zdrav način. Uporabila sem lokalno pridelano skuto ter kislo smetano, kar je dodalo svoj poseben okus. Jed je res enostavno za pripraviti, je visoko beljakovinska, zato je odlična rešitev za preprosto meal-prep malico/kosilo.«

 

Mia

Sestavine

250g kisle smetane

1kg puste skute

3 jajca

1 srednje velika ali 2 mali bučki

listnato testo polnozrnato

malo mleka in olivnega olja

sol, poper

PRIPRAVA

PRIPRAVA 10 MIN | PEKA 40 - 60 MIN | SKUPAJ 50 - 70 MIN

 

Pečico segrejemo na 200 stopinj C. Bučko olupimo, naribamo, posolimo in ožamemo, da iz nje dobimo čim več vode. V posodi zmešamo kislo smetano, skuto, jajca, sol ter poper in na koncu dodamo še naribano bučko.V manjši posodici zmešamo nekaj olja in mleka v razmerju 1:2. V pekač položimo prvo plast listnatega testa, ki ga premažemo z mešanico mleka ter olja. Dodamo plast skutne mešanice in enakomerno razporedimo. Ponovno položimo plast listnatega testa, ga premažemo in dodamo polnilo. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mase. Pečemo cca 40-60min, do zlato rjave barve.

 

Tale pita ima res podoben okus sirnici - je zdrava verzija, sama pa jo včasih poimenujem tudi kar skutni burek, čeprav je ta terminologija vseeno napačna...

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.