Ruske palačinke - 'syrniki'
»Palačinke so ena izmed najbolj poznanih jedi na svetu, priljubljene pa so za zajtrk, kosilo, večerjo ali kot sladica. So enostavne za pripravo in prilagodljive, zato predstavljajo zelo priljubljeno jed v številnih kulturah. Obstaja veliko različnih vrst palačink po vsem svetu. Na primer, francoske crêpes so zelo tanke palačinke, ki so nam najbolj poznane, medtem ko so ameriške bolj debele in puhaste. Palačinke so tudi del številnih tradicionalnih jedi, kot so nizozemske palačinke, ruski syrniki in japonske okonomiyaki. Najbolj so me navdušile prav ruske palačinke, ki jih sami imenujejo "syrniki". Zaradi svojega sladkega okusa in teksture so syrniki priljubljeni po vsem svetu, predvsem pa v vzhodnoevropski kuhinji. Poleg tega so syrniki zelo prilagodljiva jed, in jih lahko pripravite na različne načine. Na primer, lahko dodate rozine, vanilijo ali cimet za dodaten okus. Syrniki so okusna in hranljiva jed, ki predstavlja lep primer tradicionalne vzhodnoevropske kulinarike.«
Mia
Sestavine
500g puste nepasirane skute
1 jajce
50g pirinega zdroba
30g kokosovega sladkorja
vanilja
malo pirine moke
kokosovo olje za peko
PRIPRAVA
SERVINGS 2-3 PRIPRAVA 5 MIN + 30 MIN HLAJENJA | KUAHNJE 10 MIN | SKUPAJ 45 MIN
Skuto najprej skozi krpo ali gazo dobro ožamemo. Primešamo ji jajce, pirin zdrob, kokosov sladkor ter malo vanilje. Maso nato pokrijemo s folijo in postavimo v hladilnik za 30 min. Delavno površino dobro pomokamo ter iz mase oblikujemo poljubno velike palačinke, ki jih povaljamo po moki. Segrejemo kokosovo olje ter na njem popečemo palačinke. Zraven lahko po želji serviramo še kakšno sadje ali grški jogurt, najbolj pa se podata še javorjev sirup ter mandljev namaz.