Jesenske jabolčne crumble kocke
»Končno je čas, ko imamo vsi polne ozimnice in lahko z vsemi temi dobrotami ustvarjamo v kuhinji. Danes so na vrsti jabolka - eno izmed najbolj priljubljenih sadji na svetu. So bogata z vlakninami, kar spodbuja zdravo prebavo in pomaga uravnavati raven holesterola. Poleg tega vsebujejo obilo antioksidantov, kot so vitamin C, ki ščitijo celice pred poškodbami prostih radikalov in krepijo imunski sistem. Na svetu je na tisoče različnih sort jabolk, z različnimi okusi, barvami in teksturami. Najbolj poznane sorte so npr. Zlati delišes, Granny Smith, Jonagold, Pink Lady.... V Sloveniji pa je ena izmed najbolj tipičnih sort jabolk Kranjska bela, znana tudi kot Kranjska belokranjska.«
Mia
Sestavine
2 veliki jabolki
2 žlici limoninega soka
10g koruznega škroba
230g ovsene moke mleti ovseni kosmiči
80g grobo mletih mandljev
50g stopljenega kokosovega olja
120g jabolčne čežane
35g javorjevega sirupa
20g pekan orehov
PRIPRAVA
PREP 15 MIN | COOK 35 MIN | TOTAL 50 MIN
Pečico segrejemo na 180 stopinj C. Vanjo lahko postavimo kokosovo olje, da se stopi. Zmešamo limonin sok, koruzni škrob, cimet in čežano (50g). Jabolka narežemo na koščke (lahko jih olupimo ali ne) in jih zmešamo skupaj s prej pripravljeno maso. Postavimo na štedilnik in kuhamo dokler se jabolka ne omehčajo. Med tem pripravimo crumble; zmešamo ovsene kosmiče, mlete mandlje, cimet ter ščep soli. Dodamo kokosovo olje, čežano (70g) ter javorjev sirup. 2/3 mase razporedimo po pekačun in dobro potlačimo. Dodamo kuhana jabolka, nekaj pekane orehov in na to po vrhu nadrobimo preostali crumble. Postavimo v pečico za 30-35 min in počakamo, da se popolnoma ohladi.