Čokoladni krofi

»Pustno kurentovanje je tradicionalni slovenski pustni običaj, katerega glavni lik je kurent, maskirana figura, oblečena v suknjo iz ovčje kože, s pasom iz verig, velikimi zvonovi na hrbtu ter z rdečo glavo in dolgimi rogovji. Pustno kurentovanje ima globoke korenine v predkrščanskih časih in se je ohranilo kot obred, povezan s preganjanjem zime, zla ter privabljanjem pomladnega blagoslova. Pustno kurentovanje ni le lokalna tradicija, ampak predstavlja tudi pomembno kulturno dediščino, ki jo ljudje praznujejo v številnih krajih po Sloveniji. Vključuje različne prireditve, kot so povorke, ples, glasba ter različne druge tradicionalne in ustvarjalne dejavnosti.Glavna stvar pa so seveda krofi. Ker so običajni tradicionalni krofi zelo težki, nasitni in visokokalorični, ti danes predstavljam recept za meni še bolj okusne, zdrave veganske čokoladne krofe, ki si jih lahko privoščiš kadarkoli, čisto brez slabe vesti.«

Mia

Sestavine

135 g polnozrnate pirine moke kmetije Klepec

30 g nesladkanega kakava v prahu

40 g kokosovega sladkorja

žlička sode bikarbone in pecilnega praška

90g jabolčne čežane

150ml ovsenega mleka

2 ‘laneni jajci’ (2 žlici lanenih semen, zmešanih s 5 žlicami vrele vode, počakamo 5 minut)

 

ZA ČOKOLADNO KREMO:

1 žlica javorjevega sirupa
1 žlica tahinija žlica arašidovega ali

lešnikovega masla 1 žlica kakava
1 žlica vrele vode

malo kokosovega olja za peko

PRIPRAVA

SERVINGS 12 KROFKOV | PREP 10 MIN | COOK 15 MIN | TOTAL 25 MIN

1 Pečico segrejemo na 175 °C.
2 V ločeni posodi najprej zmešaj vse suhe sestavine, v drugi

mokre in nato vse skupaj.

3 Razporedi enaomerno v namaščene modelčke za krofe in peči prbl 15 min.

4 Čokoladno kremo dobiš tako, da vse naštete sestavine samo zmešaš skupaj.

5 Ko so krofi ohlajeni jih okrasi in samo še uživaj.

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.