Čokoladni krofi
»Pustno kurentovanje je tradicionalni slovenski pustni običaj, katerega glavni lik je kurent, maskirana figura, oblečena v suknjo iz ovčje kože, s pasom iz verig, velikimi zvonovi na hrbtu ter z rdečo glavo in dolgimi rogovji. Pustno kurentovanje ima globoke korenine v predkrščanskih časih in se je ohranilo kot obred, povezan s preganjanjem zime, zla ter privabljanjem pomladnega blagoslova. Pustno kurentovanje ni le lokalna tradicija, ampak predstavlja tudi pomembno kulturno dediščino, ki jo ljudje praznujejo v številnih krajih po Sloveniji. Vključuje različne prireditve, kot so povorke, ples, glasba ter različne druge tradicionalne in ustvarjalne dejavnosti.Glavna stvar pa so seveda krofi. Ker so običajni tradicionalni krofi zelo težki, nasitni in visokokalorični, ti danes predstavljam recept za meni še bolj okusne, zdrave veganske čokoladne krofe, ki si jih lahko privoščiš kadarkoli, čisto brez slabe vesti.«
Mia
Sestavine
135 g polnozrnate pirine moke kmetije Klepec
30 g nesladkanega kakava v prahu
40 g kokosovega sladkorja
žlička sode bikarbone in pecilnega praška
90g jabolčne čežane
150ml ovsenega mleka
2 ‘laneni jajci’ (2 žlici lanenih semen, zmešanih s 5 žlicami vrele vode, počakamo 5 minut)
ZA ČOKOLADNO KREMO:
1 žlica javorjevega sirupa
1 žlica tahinija žlica arašidovega ali
lešnikovega masla 1 žlica kakava
1 žlica vrele vode
malo kokosovega olja za peko
PRIPRAVA
SERVINGS 12 KROFKOV | PREP 10 MIN | COOK 15 MIN | TOTAL 25 MIN
1 Pečico segrejemo na 175 °C.
2 V ločeni posodi najprej zmešaj vse suhe sestavine, v drugi
mokre in nato vse skupaj.
3 Razporedi enaomerno v namaščene modelčke za krofe in peči prbl 15 min.
4 Čokoladno kremo dobiš tako, da vse naštete sestavine samo zmešaš skupaj.
5 Ko so krofi ohlajeni jih okrasi in samo še uživaj.