Bananini mafini

»Mafini so bili ena izmed mojih najljubših sladic v otroštvu, ko pa sem se začela prehranjevati zdravo, sem jih popolnoma izključila iz mojega jedilnika. Minilo je kar nekaj časa, preden sem ugotovila, da lahko skoraj katerokoli stvar, ki velja za nezdravo, s preprosto zamenjavo sestavin, preoblikujemo v zdrav in kvaliteten obrok. Ko sem pisala recept za bananin kruh, mi je vseeno ostalo še nekaj zelo zrelih banan doma. Kar tako jih res ne moreš pojesti, so pa res sladkega okusa, zato sem dobila idejo, da bi iz njih pripravila kar mafine. Banane z jabolčno čežano tako v tem receptu nadomestijo maslo ter sladkor, kar sta dve ključni sestavini, potrebni, da so mafini res sočni in okusni, sama pa se tem sestavinam izogibam. V receptu sem dodala tudi nekaj sladkorja, za vse tiste, ki imate raje bolj sladko. Z izbiro kokosovega sladkorja boste namreč mafine ohranili "zdrave", če pa izpustite le tega, pa še toliko boljše. Pa še ena zanimivost; kot majhna sem res sovražila banane, potem, ko sem se začela ukvarjati z zdravo prehrano, pa sem ugotovila, da so banane res priročne za zamenjavo sladkorja, zato sem jih postopoma začela vključevati v jedi in res so mi prirasle k srcu (ampak res samo v jedeh), zato torej vsem tistim, ki ne marate banan, priporočam, da poskusite vsaj ta recept, saj se banan skoraj res ne okuša.«

 

Mia

Sestavine

1 jajce

1/4 skodelice kokosovega sladkorja po izbiri

1/3 skodelice nesladkane jabolčne čežane

1 čajna žlička vanilje

1 skodelica zelo zrelih banan (nekje 3 večje ali 4 manjše)

1 skodelica moke (jaz sem uporabila pirino polnozrnato)

1/2 čajne žličke sode bikarbone

1/2 čajne žličke pecilnega praška ščepec soli

1/4 skodelice čokoladnih kapljic z najmanj 70% deleža kakava

PRIPRAVA

ZA 10-12 MAFINOV | PRIPRAVA 15 MIN | PEKA 20-25 MIN / | SKUPAJ 35-40 MIN

Pečico segrejmo na 175ºC. Banane olupimo in jih z vilico dobro pretlačimo. Zraven z metlico zmešamo še jajce, sladkor, čežano in vaniljo. V ločeni posodi zmešamo vse suhe sestavine in jih umešamo mokrim. Nato dodamo še čokoladne kapljice. Maso razporedimo v modelčke in pečemo 20 min-25 min.

 

*Jabolčno čežano danes lahko zelo poceni dobimo v bolje založenih trgovinah, paziti pa moramo, da so sestavine zgolj in samo 100% jabolko (nekatere imajo dodane maščobe in sladkorja, čemur se seveda izogibamo). Zelo preprosto pa jo lahko pripravimo tudi doma, tako da jabolka skuhamo in jih s paličnim mešalnikom zmeljemo v kašo.

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.