Carski praženec s čežano
»Mislim, da je čas za nekaj tradicionalnega in nostalgičnega in po mojem mnenju je carski praženec ali kar po domače "šmorn", odlična ideja za nostalgično večerjo, zajtrk ali
sladico. Kaiserschmarrn ali Kaiserschmarren je rahlo sladkana palačinka, ki je dobila ime po avstrijskem cesarju Francu Jožefu I., ki je oboževal to puhasto palačinko, danes pa je
jed poznana po vsem svetu. Meni je recept zaupala moja mami, njej pa že moja babica. Tako se ta recept očitno prenaša iz roda v rod, kar pa to jed naredi še bolj posebno, pristno in domačo. Verjamem, da ste šmorn jedli že vsi ampak ali ga znamo res vsi tudi pripraviti? Mogoče celo na zdrav način? No, danes ti pokažem kako:)«
Mia
Sestavine
50 g pirine moke
50 ml ovsenega mleka
50 ml mineralne vode z mehurčki
1 jajce
1 žlica ruma
malo soli in vaniljeve esence
1/2 žličke pecilnega praška
pest rozin
kokosovo olje za peko
1 jabolko
malo cimeta
PRIPRAVA
PREP 10 MIN | COOK 10 MIN | TOTAL 20 MIN
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake dobro zmešamo s pirino moko, z mineralno vodo, ovsenim mlekom, s pecilnim praškom, z vaniljo, s ščepcem soli in rumom. Beljake stepemo v sneg, ki ga nežno vmešamo v maso. V segreto ponev, namaščeno s kokosovim oljem, vlijemo maso, tako da oblikujemo veliko in dokaj debelo palačinko, na katero posujemo rozine. Zapečemo jo z obeh strani in razrežemo na srednje velike kose. Za čežano jabolko operemo, narežemo in koščke v posodi dušimo 5 minut. Dodamo cimet in s paličnim mešalnikom dobro premešamo. Carski praženec postrežemo skupaj s čežano.