Bananine palačinke ali cookie dough

»2 recepta iz istih sestavin - pri tem pa porabimo sestavine, ki so na videz za v smeti. Zrele banane so kljub svoji neprivlačni barvi, zelo okusne in se jih da uporabiti na različne načine: piškoti, mafini, kruh ... Danes s tabo delim recept za cookie doug in/ali bananine palačinke. Le te so zelo puhaste in sladke, kljub temu, da ne vsebujejo dodanega sladkorja. Osebno se mi zdi zelo pomembno, da v kuhinji porabimo čim več sestavin in zavržemo čim manj hrane. Zakaj? V svetu se tretjina pridelane hrane zavrže, po drugi strani pa se ocenjuje, da se bo morala proizvodnja hrane do leta 2050 povečati za 70 %, da bi zadovoljila potrebe naraščajočega števila prebivalstva. Poleg socialnega in finančnega vidika je zavržena hrana velik okoljski problem, saj izgubljamo dragocene vire, čezmerno izrabljamo prst in vodo, količine metana ob razkroju pa močno vplivajo na podnebne spremembe. V Evropi je količina zavrženih virov enaka 261 milijonom tonam – v EU se s hrano letno zavrže toliko pitne vode, da bi z njo lahko trikrat napolnili Ženevsko jezero. Hrana, ki jo letno zavržemo, je za pridelavo porabila 30 % celotne potrebe po pridelovalnih površinah v kmetijstvu.«

Mia

Sestavine

2 zelo zreli banani
100g ovsene moke
pest čokoladnih kapljic
1 žlica mandljevega masla
1 žlička vanilije
120ml mleka

PRIPRAVA

PREP 5 MIN | COOK 10 MIN | TOTAL 15 MIN

1 Banane zblendaj v pire.
2 Primešaj mu vse ostale sestavine. Dobljeno maso lahko
pustiš v hladilniku, da dobiš bananin "cookie dough".
3 Druga verzija so palačinke. Speci jih kot ponavadi in dodaj
poljubne dodatke. Jaz sem izbrala mandljevo maslo, datljev
sirup ter granolo.
4 Pa dober tek.

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.