Kosilo za dobro prebavo

»Fermentirana živila, med katera sodi kislo zelje, vsebujejo veliko probiotičnih kultur, ki so nepogrešljive za zdravo črevesno floro in dobro delujočo prebavo. Probiotične kulture namreč pozitivno vplivajo tudi na delovanje imunskega sistema. V kislem zelju sta bogato zastopana še vitamin C in železo, ki sta prav tako nepogrešljiva v zaščiti pred bakterijskimi in virusnimi okužbami. Jed, ki sem jo danes pripravila za vas, spominja na tradicionalne sarme, vendar brez zeljnih listov in v vegetarijanski različici. Je bogata z beljakovinami, zato mesa ne boste pogrešali. Prav tako se odlično obnese kot "meal prep", saj lahko zamrzneš in pustiš v zmrzovalniku ali hraniš v hladilniku do enega tedna. Ta jed je moj tako imenovan "comfort food". Po tej hrani se vedno počutim dobro, priprava je enostavna in res je zelo okusno. Moram pa priznati, da je to recept moje mami, ki pa sem ga nujno morala deliti tudi z vami.«

Mia

Sestavine

150 g leče
50 g ajde
50 g riža
1 čebula
2 stroka česna
1 žlička kumine
4 koščki sušenega paradižnika
sol, poper po okusu
2 jajci
200 g naribanega korenčka
1/2 kg kislega zelja
2 dcl vode
olje
2 žlici moke
2 žlički sladke paprike
1/2 l pasiranega pradižnika
1/2 jušne osnove/zelenjavne

PRIPRAVA

1 V slani vodi skuhaj lečo z ajdo in rižem.
2 V večji posodi, primerno za peko v pečici prepraži čebulo in
česen, dodaj kuhano lečo, ajdo in riž, primešaj nariban
korenček, narezan sušen paradižnik, dodaj sol, poper po
okusu ter kumino. Vmešaj jajci in na to zmes položi plast
kislega zelja, vse zalij še z malo vode.
3 Nato se lotiš priprave omake. Vzemi kozico, jo segrej, vlij
malo olja in dodaj 2 žlici moke, mešaj dokler se moka ne
poveže z oljem, dodaj mleto papriko, pasiran paradižnik in
jušno osnovo ter segrej do vretja.
4 S pripravljeno omako polij zmes s kislim zeljem in potisni v
pečico na 180C za dobre pol ure.
5 Zraven se dobro podajo bučni njoki ali skutni štruklji.
6 Pa dober tek

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.