Borovničev cheesecake
»Cheesecake je sladica, ki izvira iz antične Grčije, čeprav se je skozi stoletja razvila v različnih različicah po vsem svetu. Klasični cheesecake je narejen iz treh glavnih sestavin: kremnega sira, sladkorja in jajc. Ti sestavni deli se združijo v gladko maso in nato pečejo na podlagi piškotnega drobtin ali krhkega testa. Poznamo več vrst cheescakea: NewYork-ški (najbolj tipičen), Käsekuchen (nemški), Chicago style cheesecake, Japonski cheescake (najtežji za pripravo), Baskovska sirova torta (na prvi pogled deluje zažgano)... Tako sem se pa tudi jaz odločila, da naredim zdravo verzijo. Iskreno povedano nisem največja ljubiteljica cheescakeov, ampak tale moj, me je pa res navdušil. Je visoko beljakovinski, z manj kalorij in manj maščobami.«
Mia
Sestavine
250g lahkega kremnega sira
400g grškega ali skyr jogurta
3 jajca
1 čajna žlička vanilje
60g kokosovega sladkorja/eritritola/ brezinega sladila
12g koruznega škroba 1
00g pirinih polnozrnatih piškotov
35g kokosovega olja
zmrznjene/sveže borovnice
PRIPRAVA
SERVING 20 KOSOV| PRIPRAVA 15 MIN | KUAHNJE 50 - 60 MIN | SKUPAJ 65 - 75 MIN
Pečico segrejemo na 160 stopinj C. Piškote na drobno zmeljemo in jih zmešamo s stopljenim kokosovim oljem. Enakomerno jih razporedimo po poljubnem pekaču, dobro potlačimo in pečemo 10-15 min. V posodi zmešamo kremni sir, sladkor/sladilo po izbiri, koruzni škrob ter vaniljo. Jajca penasto zmešamo in jih dodamo masi. Dobro premešamo, da ni grudic. Maso vlijemo na ohlajeno plast piškotov, dodamo borovnice (količinsko po izbiri) ali kakšno drugo sadje. Pečemo prbl. 40 min. Preden postrežemo se mora cheescake popolnoma ohladiti.