Kulinarične zgodbe

Kulinarične zgodbe

Intervju z Loi Brinovec (Wok and Roll Celje)

Intervju z Loi Brinovec

Loi Brinovec, lastnica Wok & Roll, že vrsto let navdušuje Celjane z zdravo in svežo vietnamsko kulinariko. Pravi, da je Prekmurska gibanica najbolj zanimiva slovenska jed. 
 



 |  Najzanimivejša slovenska jed po vašem mnenju in zakaj?  | 

Prekmurska gibanica. Posebej zanimiva mi je njena priprava - veliko je različnih nadevov in tehnike.

    

 |  Kakšna kulinarična tehnika iz Slovenije ali pa sestavina, ki jo z veseljem uporabljate v vaši restavraciji?  | 

Tehnika v kuhinji je povsem drugačna. Uporabljam sveže sadje, zelenjavo, meso, ki je slovenskega porekla. 

V naši kuhinji ni konzerv ali predpripravljenih jedi za pogrevanje. Seveda pa je tak način zame dražji in zamudnejši.

 

 |  Kaj poleg dobre hrane želite, da občuti in izkusi gost v vaši restavraciji?  | 

Želimo, da se gostje počutijo domače. Zelo pomembno se mi tudi zdi, da uživajo v lepi predstavitvi zdrave in okusne hrane. Posebej se posvetimo tistim, ki imajo zdravstvene ali druge omejitve in pripravimo jed, ki jim ustreza (brezglutensko, vegansko ...).

 

 |  Vietnamska sestavina, ki bi jo z veseljem predstavili na slovenskem trgu?  | 

Zelo veliko sestavin je že na voljo, je pa pogosto kakovost drugačna, najdete lahko: limonsko travo, ingver, kari, kokosovo mleko, rižev papir, polnozrnate riževe rezance… Pogrešam pa pisan izbor azijske zelenjave in sadja, želela bi, da bi ljudje lahko poskusili svež in zrel zmajev sadež, mangosteen, graviola in podobne sadeže. Pogosto se te sadeže naloži na pot nezrele in ko pridejo v Slovenijo, niso prav nič podobni tistim, ki jih poznam jaz, tudi okus ni niti približno tak.

 

 |  Splošno, kako bi opisali celjskega gosta?  | 

 V tem času smo dobili precej stalnih gostov, ki sem jim zelo hvaležna za zaupanje. Ljudje so prijazni in navdušeni nad našo hrano.

 

 |  Najopaznejše razlike med vietnamsko kulturo prehranjevanja in slovensko (ali morda celo celjsko)?  | 

Vietnamska hrana vsebuje več zelenjave in manj mesa, iz tega vidika je bolj zdrava. V Vietnamu ljudje jejo manjše količine in večkrat na dan. Pri vsakem obroku je obvezna juha, lahko tudi za zajtrk. Tradicionalna slovenska hrana se pogosto zdi precej kalorična, obroki so večji, a ker se je način dela (za računalnikom) spremenil, telo ne potrebuje več toliko. 

 

 |  So v vietnamski kuhinji kakšna posebna pravila oziroma tradicionalni kulinarični postopki, katerih se držite?  | 

Kuha se s palčkami in v voku. Meso je marinirano, narezano na majhne kose. Uporablja se sveža zelenjava, ki se na hitro pripravi, da ostane sveža, sočna, hrustljava in predvsem, da ohrani vitamine. 

 

 |  Katera je vaša najbolj prepoznavna jed, ki jo strežete v svoji restavraciji?  | 

Riževi rezanci, juha, zavitki, mangov puding, veliko je tudi vitaminskih sokov in jedi, ki so sezonske. Največkrat pa ljudje naročajo riževe rezance s piščancem in zelenjavo.

 

 |  Vaša najljubša sestavina s katero kuhate in najljubši kuhinjski pripomoček?  | 

Moje najljubše sestavine so riž, zelenjava, sezamovo olje in kokosovo mleko. Najljubši kuharski pripomoček pa vok in palčke.

 

 |  Katera je jed, ki po vašem mnenju najbolje opisuje zimo. | 

 Zdravilna piščančja juha z riževimi rezanci, ingverjem in veliko čebule.

 

 |  Vaš comfort food?  | 

 Juha, zelenjava, riba in sadje.

 

 |  Sestavina, ki jo v slovenski kuhinji uporabljamo premalo in preveč?  | 

 Premalo se uporablja zelenjave. Preveč pa se uporablja mesa, maščob in soli.

 

 |  Slavni, zgodovinski ali drugi zanimivi osebi, kateri bi želeli skuhati in postreči svoje jedi?  | 

Pri nas je bilo že kar nekaj znanih obrazov, a prav vsak gost mi je dragocen in sem vesela, da lahko kuham zanj, ne glede na slavo ali pomembnost. Sem pa ponosna, kadar se kdo odloči pripeljati k nam na kosilo od daleč, samo zaradi naše hrane. 

     

 |  V restavracijo katerega znanega (lahko tudi manj znanega) kuharja, bi želeli vstopiti in mu pomagati pri kreiranju jedilnika?  | 

Ko sem imela več časa, sem kdaj spremljala tudi kakšno oddajo Masterchefa. Prevzela me je slepa ameriška zmagovalka vietnamskega rodu Christine Ha, ki je tudi zmagala tisto sezono 2012 in je kasneje odprla kar nekaj vietnamskih restavracij. Z veseljem bi si v živo ogledala njen način dela.

    

 |  Najtežji recept oziroma jed, ki ste ga/niste osvojili? 

Slovenska kuhinja je bila zame popolna neznanka, a sem kaj kmalu osvojila pripravo gibanice, potice, pite, golaža … v bistvu težko rečem, da mi česa ne bi uspelo pripraviti. 

 

 |  Trik v kuhinji/pri kuhanju, ki ste ga z leti osvojili in ga z veseljem delite z našimi bralci.  | 

Čebulo dajte v zamrzovalnik za 3 do 5 minut in jo boste narezali brez solz!  

Kar se tiče rezanja: zanimivo je, da tu veliko stvari režete proti sebi, ko jih držite v rokah, npr. kruh, krompir ... tega prej nisem nikoli videla, v Vietnamu režemo vedno proč od sebe. 

 

 |  Obstajajo kakšni kulinarični trendi in sestavine, ki navdihujejo tudi vašo kuhinjo in se uspejo pojaviti na meniju?  | 

Pri nas je glavno vodilo zdrava prehrana, brez maščob, primerna tudi za vegane, brez glutena (za bolnike s celiakijo) … sicer pa so sestavine nekaterim gostom že znane, drugim pa kar eksotične. A jih navdušijo! Človek se namreč po krožniku ali kozarcu vitaminov počuti čisto drugače.

 

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.