Kulinarične zgodbe

Kulinarične zgodbe

Intervju z Marinko Dobnik

Intervju z Marinko Dobnik

Čokoladni atelje Dobnik je družinsko podjetje in čokoladnica, pod vodstvom Marinke Dobnik že dobrih 20 let. Gospa Dobnik je profesorica angleškega in francoskega jezika, ki se je odločila za spremembo kariere in se podala v neznano področje izdelovanja čokoladnih izdelkov. Atelje Dobnik je znan po sladicah in dobrotah, ki vsebujejo kakovostne in naravne sestavine, so ročno izdelane in unikatne. Čeprav je osrednja sestavina njihovih kreacij čokolada, Marinka Dobnik zanjo pravi, »da je kot surovina tako muhasta, da ni tako muhaste ženske na svetu kot je čokolada«.

| Kaj vam je rekel tisti notranji glas, da ste se odločili za spremembo kariere? Prešli ste iz poučevanja angleškega in francoskega jezika v izdelovanje čokoladnih izdelkov? | 

Vsi imamo notranje glasove v življenju, vprašanje pa je ali jim prisluhnemo ali ne. Hvaležna sem, da sem jih poslušala, saj mi je čokolada predstavila nove dimenzije. Pred tem sem neizmerno uživala v poučevanju, tako kot sedaj uživam v čokoladi.

V Sloveniji se je pripravljalo čisto novo obdobje - osamosvajanje in tako sem se tudi jaz osamosvojila, predrzno, iz varne državne službe, v neznano področje. Redki so me podprli pri moji odločitvi.

 

|  V vaših začetkih, od kod, morda celo zakaj, ideja, da Sloveniji ponudite čokoladne izdelke višje kakovosti? Kakšna je bila tista primarna vizija in kako se je skozi leta spremenila, nadgradila? | 

To nosiš v sebi, veliko mi je dala tudi družina, ki je vedno imela občutek za kuhanje in prehranjevanje, za tiste ˝fine stvari˝. Takrat se je to delalo samo ob praznikih. Veliko sem potovala, saj sem jezikoslovka in po naravi sem izjemno radovedna, vedoželjna in avanturistična - in vse to je naredilo eno pravo zmes. Ker sem imela možnost potovati, sem to tudi znala izkoristiti, pobirala sem navdihe in ideje z brbončicami, vidom in ušesi.

Znam tudi zelo dobro komunicirati, zato me tudi nikoli ni bilo sram kaj vprašati. Kolikor jezikov znaš, toliko glav veljaš (smeh). Tisti prvi navdihi pa izhajajo iz moje družine. Veliko receptov, ki jih imate danes tukaj, so od moje babice, moje tete, moje mame. Sicer pa sem hodila z odprtimi očmi po svetu in preizkušala vse.

 

| Katera je tista začimba, ki po vašem mnenju daje poseben kompliment čokoladi?| 

Začimb je ogromno. Meni osebno, je najbolj všeč kombinacija kave, kajenskega popra in šampanjca.

 

|  Kdaj je za vas najboljši čas, da se posladkamo? Na primer, ob jutranji kavi, po gurmanskem kosilu, ali v intimni večerni družbi? … In s kakšno sladico?| 

Osebno si izberem čas takrat, ko si zaželim sprostitve, miru. Ničesar ne počnem na hitro. Kadar želim uživati, si tudi za čokolado najdem trenutek, ko se lahko usedem in potem v miru uživam v njej. Je pa neizmeren užitek zvečer, v lepem kotičku doma, tu ali zunaj. Užitek je dober kos čokolade in konjak - imenitna kombinacija. Že sam Atelje Dobnik izraža udobje, eleganco, sprostitev. Če želite doživeti v življenju tudi druge dimenzije, se morate prepustiti takšnim stvarem…

 

| Sladica oziroma čokoladni izdelek? Kateri vam je v vaši prodaji najljubši?| 

Že desetletje je Nutellina oz. lešnikova torta najbolj priljubljena, ki pa z nutello nima nobenega opravka, je namreč lešnikova krema, ki jo naredimo mi sami. Ime sem dala sicer sama, sedaj pa se je tako prijelo, da smo ga tako tudi ohranili.

Potem malinina tortica, kot sadni okus in čokolada. Je pa res, da ne moreš zgrešiti, saj je vsaka tortica v kombinaciji s čokolado. Tortice vsebujejo tudi gigi rolado, to je rolada moje mamice, ki jo ljudje obožujejo. Jaz osebno prisegam na krompirček.

 

| Poznate morda kakšne zdravilne učinke temne čokolade?| 

Sicer nisem strokovnjakinja, ampak kakovostna temna čokolada, z res pravim kakavovim maslom, z dokaj visokim odstotkom kakava, je res zdravilna. Ima ogromno mineralov, približno 500 mineralov, npr. železo. Ne smemo pa pozabiti na serotonin – hormon sreče. Zato le poskusite, če ste kdaj žalostni …

 

| Vaša najljubša sestavina (seveda poleg opojne čokolade/kakavovih zrn), s katero najraje kreirate nove sladice ali druge jedi?| 

Čokolada je na prvem mestu, saj je moja strast. Redko posežem po sladici, ki ne bi bila snovana iz čokolade, najraje iz temne.

 

| Najtežja sladica, ki ste jo ali pa morda še niste osvojili?| 

Najtežje je izdelati makrone. Z njimi smo se ukvarjali več kot 10 let. V enem obdobju sem že skoraj obupala, čeprav imam veliko potrpljenja, v življenju lahko stokrat ponovim eno stvar, tukaj pa sem se res malo izgubljala. Zato pa ima tako visoko vrednost. Potrebujemo kar štiri dni, da dobimo končni izdelek. Recept je iz Pariza, od znanega Pierra Herméja , ki je najbolj poznan po makronih. In nehote posledično meringa – beljak. Meringa je strokovni izraz za beljak. Je pravi izziv in neizmerno ga imam rada, a ne uspe vedno.

 

| Nepogrešljiv ali najljubši pripomoček pri pripravi vaših sladic?| 

Dresirna kartica.

 

|  Imate morda kakšen napotek ali trik pri pripravi čokoladnih sladic, ki bi našim bralcem olajšala delo? |

Pri čokoladi predvsem to, da čokolado pravilno raztopijo, segrevajo. Strokovni izraz za to je temperiranje, ampak v kolikor doma nimajo stroja, to storijo na sopari, vendar ne na dotik in pod pogojem, da temperatura ne presega 45 stopinj. Ko se to lepo raztopi, samo mešajo in mešajo, in preizkusijo na ustnicah, ki imajo rade nežno temperaturo.

 

|  Opažate spremembo v trendih konzumiranja čokoladnih izdelkov?| 

Ljudje smo postali osveščeni, gledamo na kakovost, npr. na procent kakava. Čisto pa nas to ne sme zavesti, saj je lahko tudi čokolada z nižjim procentom kakava zelo kakovostna, če vsebuje kakovostno kakavovo maslo. O izjemno pomembni sestavini surogat, pa sploh več ne govorimo, saj ko sem začela, pa je večina slaščičarjev delala s surogat čokolado, saj je bila cenejša in lažje obvladljiva. Čokolada kot surovina je tako muhasta, ni tako muhaste ženske na svetu kot je čokolada (smeh).

 

| Kako bi pa vi čokoladna/kakavova zrna uporabili v slanih jedeh?| 

Mi delamo čokolado s soljo. V domači kuhinji pa imam rada omako s čokolado in konjakom, postrežeš pa jo lahko k pečenemu piščancu, zraven pa še dodaš koriandrova zrnca, piment, ipd.

 

| Valentinova čokoladna sladica, ki je zelo priljubljena v vašem čokoladnem ateljeju?| 
Še vedno čokoladna srca, letos pa tudi šatuljice. V nedeljo bomo zagotovo prodali največ tortic s srčki.

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.