Projekt FEASTS - raziskovalni projekt o gojenem mesu in morski hrani – beljakovine prihodnosti
Projekt FEASTS (Fostering European Cellular Agriculture for Sustainable Transition Solutions) je mednarodni raziskovalni projekt. Partner iz Slovenije je Univerza v Mariboru. Projekt FEASTS je raziskovalni projekt, osredotočen na gojeno meso in morsko hrano kot potencialne beljakovine prihodnosti. Cilj projekta je raziskati etične, okoljske, družbene in ekonomske vidike proizvodnje ter uporabe laboratorijsko gojenega mesa in morskih organizmov kot nadomestka tradicionalnim živalskim virom beljakovin. - gojeno meso (tudi: kultivirano meso) in morska hrana, pridobljena brez klasičnega ribolova ali reje, temeljita na celičnem inženiringu, kjer se iz matičnih celic razvijejo užitne mišične strukture. - iskanje okolju prijaznejših rešitev, saj gojeno meso obeta manjše izpuste toplogrednih plinov, porabo vode in zemlje v primerjavi s konvencionalno živinorejo. - interdisciplinarni pristop za celovito analizo možnosti uvedbe gojenega mesa v vsakdanje prehranjevalne navad. - raziskava, kako potrošniki dojemajo gojeno meso, kako nanje vplivajo informacije, etikete, kulturne vrednote in kakšne pomisleke imajo glede varnosti, naravnosti in cene. Projekt FEASTS sledi ciljem Evropskega zelenega dogovora in strategije "Od vil do vilic", ki spodbujata trajnostno in varno prehransko verigo.
Več na povezavi: https://www.um.si/objava/feasts-zacel-se-je-raziskovalni-projekt-o-gojenem-mesu-in-morski-hrani-ki-raziskuje-prihodnost-beljakovin/
