Delavnica: Biomehanika telesne drže

! BREZPLAČNA DELAVNICA ! v okviru ogleda Tehnoparka Celje!

Možni termini:

Četrtek, 16. 9., ob 11. in 12. uri

 

Namen delavnice je informirati in motivirati udeležence, da prevzamejo lastno odgovornost za ohranjanje dobre telesne drže, ki neposredno vpliva na zdravje, dobro počutje, uravnoteženo psihofizično stanje, učinkovito delovno in umsko storilnost. Zato velja: POKONČEN ZA USPEH NESKONČEN.


V sodobnem življenjskem slogu večino budnega časa preživimo sede. Dolgotrajen in nepravilen sedeč slog ima za posledico slabo telesno držo. Slaba telesna drža poruši ravnovesje med deli telesa sklepi, kostmi, mišicami, podpornimi strukturami ter povzroča slabš o prezračenost pljuč. Posledica so bolečine, poškodbe (utesnitev živca, zdrs medvretenčne ploščice), utrujenost, razdražljivost, slabša koncentracija in miselne sposobnosti, slabša samopodoba, bolj smo podvrženi raznim oblikam odvisnosti, večji potencial razvoja bolezni.
Zato je znanje o pomenu fiziološke pokončne telesne drže ter veščine ocenjevanja le te zelo pomembno. Vzdrževanja in ohranjanje dobre telesne drže bi moralo biti naš način življenje naše vsakodnevno opravilo od otroštva dalje. Kajti naučene
prisilne drže v otroštvu se prenesejo v obdobje odraslosti.

 

Udeležencem v teoretičnem delu s pomočjo tehničnih in didaktičnih pripomočkov predstavimo osnove funkcionalne anatomije hrbtenice, biomehaniko pokončne telesne drže, sedenja, vstajanja, dvigovanja, potiskanja in prenašanja bremen ter hoje. Praktično utemel jimo, kako in zakaj ustrezna postavitev hrbtenice in pokončna drža vplivata na naše počutje, delovno ter umsko storilnost, na naše zdravje, na našo
samopodobo. Predstavimo razloge za nastanek neustrezne telesne drže pri dolgotrajnem in nepravilnem sedenju in posledice le te.

 

Predstavimo dnevne aktivnosti in samokontrolo za vzpostavitev in ohranjanje ustrezne pokončne telesne drže, uravnoteženo prožnost in moč globokih in površinskih mišic, ki omogočajo dobro držo. V praktičnem delu udeleženci v parih s pomočjo delovnih listov, grezila in ostalih pripomočkov, pod usmeritvijo mentorja ocenijo telesno držo bočno, od zadaj in čelno; preizkusijo pravilen proces sedanja na stol in vstajanja iz stola, sedenja, dvigovanja in prenašanja bremena, potiskanja bremena in hoje.

 

 

 

Izvajalka: Simona Šalej

info@razpis.si

www.razpis.si

 

 

Prijavi se spodaj:

Izberi termin v koledarju prijavnice. Za dokončanje prijavnice boste na vaš elektronski naslov prejeli elektronsko sporočilo za potrditev. Brez potrditve vaši podatki ne bodo zabeleženi!

:

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.