Spodbujamo radovednost, zanimanje za znanost in tehnologijo med mladimi ter predstavljamo zgodbe navdihujočih mladih ustvarjalcev, ki navdušujejo s svojimi idejami in delom.

Predstavljamo izjemna projekta Reševalni robot in Aviokopter dijakov Šolskega centra Celje - Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije.

Ogled in demonstracija projektov med poletnimi počitnicami v 2. paltformi Tehnoparka Celje.
(V sklopu ogleda Tehnoparka Celje)

REŠEVALNI ROBOT

"Pet mehatronikov iz Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije nas je skupaj s pomočjo mentorjev izdelalo reševalnega robota. Deli robota so v celoti izdelali v šoli s 3D-tiskom, razen kovinskih osi, ki jih je izdelalo podjetje Vitli Krpan. Motorji Dynavivmixel, ki robota in robotsko roko poganjajo, so bili financirani s pomočjo sponzorjev. Upravljalec robota ga vozi z igralskim kontrolerjem in spremlja njegovo pozicijo preko treh kamer, ki se prikazujejo na zaslonu. Robot lahko s strojnim učenjem zazna znake za nevarnost (vnetljivo, škodljivo, za okolje jedko itd.) in prepozna QR-kode ter izpiše vsebino le-te (link za spletno stran ali krajši text), prav tako zaznava gibanje (motion detection) in prepoznava barve, vse to zaznava s kamerami, ki so nameščene ena na sprednji strani robota, ena na zadnji in ena na koncu robotske roke. Opremljen je tudi s termalno kamero, da lahko v primeru nesreč zazna različne nivoje toplote ta se prav tako prikaže na zaslonu upravljalca ob zahtevi. Na sebi ima tudi robotsko roko, s katero lahko manipulira z manjšimi objekti. Vse dele smo pritrdili z vijačnimi zvezami, zato da se lahko v primeru okvare ali poškodbe hitro zamenjajo. Robota smo izdelali tako, da lahko premaguje najrazličnejše ovire z namenom udeležbe na svetovnem prvenstvu v robotiki (RMRC), ki se bo odvijalo v mesecu juliju na Nizozemskem. RMRC ali Rapidly Manufactured Robot Challenge je mednarodno tekmovanje iz robotike, v katerem tekmujejo dijaki iz različnih držav. Cilj tekmovanja je izdelati robota, ki se bo sposoben spopasti z različnimi izzivi med reševanjem. Robot je postavljen na različne testne proge, kjer je njegova naloga prebrati QR kode, zaznati znake za nevarnost, barvo, gibanje in toploto, medtem ko se uspešno premika po raznolikih terenih."

Avtor: Jernej Romih, Blaž Gril, Blaž Strajnič, Filip Kokol, Rok Vnučec


AVIOKOPTER

"Pol letalo, pol dron, pa nastane aviokopter.
Aviokopter je daljinsko vodeni zrakoplov, ki lahko hkrati leti kot letalo in kot dron. S tem ima maneverljivost kot dron (ne potrebuje pristajalne steze) in hitro letenje na daljše razdalje kot letalo. S tem se prihrani prostor in dragoceni čas, sploh če je ta namenjen reševalnim nalogam. Aviokopter je bil v celoti 3D modeliran in izdelan z uporabo tehnologije 3D tiska v sklopu maturitetne naloge in Audax natečaja iz 3D modeliranja, kjer je dosegel priznanje za posebni dosežek natečaja (povezava do predstavljenih zmagovalnih modelov https://youtu.be/qPs7Ssby58M?si=iah1bmGjpyVEibxb)
Pri izdelavi je bilo uporabljenih veliko materialov, od katerih ima vsak svojo veliko prednost, od karbona do ultralahkega filamenta za 3D tisk."


Avtor: Matija Slapšak

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.