Recenzija Ivana Esenka: Pustolovščine gosenice Fani

"Deklica Ana je zvedava in rada prisluhne majhni gosenici, ki jo opogumlja in vzpodbuja, naj potuje in izumlja. Gosenica jo poduči tudi o naravnih pojavih in zakonih fizike, o vesolju in svetovnih čudesih. Zgodba se zaključi tako kot se mora, saj gosenica na koncu postane metulj. Zaradi povsem drugačnega videza gosenic kot ene od razvojnih oblik marsikdo sploh ne povezuje z metulji. Avtor in ilustratorka sta za pripoved izbrala ravno gosenico, žival, ki pri mnogih ne vzbuja posebno prijaznih čustev. Večina bi si v ta  namen morda raje izbrala barvito ptico, pridno čebelo, ljubkega zajčka ali medvedka, zato ima slikanica še dodatno vzgojno noto. Prijazno opisuje bitje, ki si to pozornost zasluži.

Pripoved o deklici Ani in gosenici se odlično dopolnjuje s poslanstvom Tehno parka Celje, ki vzpodbuja in izobražuje mlade nadobudneže o znanosti, tehnologiji in inovativnosti."

Ivan Esenko, naravoslovni pisec

Ivan Esenko je slovenski pisatelj in fotograf. Knjige in članki, ki jih piše so odraz njegovega dela in izkušenj, ki si jih nabira v sodelovanju z naravo. Ker se ukvarja z živalskim svetom, ima v večini izmed njih glavno besedo živali. Svoja odkritja iz življenja živali sproti beleži, veliko pa mu jih uspe uloviti tudi v objektiv fotoaparata. Vse njegove knjige so zato bogate s fotografijami, saj imajo veliko pripovedno moč, velikokrat celo večjo kot pisana beseda.

Zaposlen je v založbi OKA- OKAŠI, kjer je do sedaj izšel obsežen opus njegovih del, zlasti tistih za otroke. Za otroke piše z besedo odraslih in ne uporablja nobenih pomanjševalnic in nestvarnih izrazov, kajti z mladimi vzpostavlja zrel odnos. Pri pisanju razbija negativne stereotipe o posameznih živalih in živalskih skupinah in uči, da škodljivih in koristnih živali ni. So samo živali.

Več o Ivanu in njegovem delu: https://ivanesenko.si/

 

Svoj izvod slikanice avtorja Kristjana Vebra lahko naročite tudi na naši spletni strani preko ujp e-trgovine (po prodajni ceni 14,50 eur): TUKAJ

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.